Rôzne Správy

Známi umelci, hokejisti a mediálne hviezdy: Tieto zvučné mená drali lavice na trenčianskom gymnáziu!

Aj vy ste niekedy sedávali v laviciach trenčiasnkeho gymnázia? Možno v tých istých, ako zvučné mená zo šoubiznisu, svetového hokeja či umenia. Pozrite, koho všetkého vychovalo Gymnázium Ľudovíta Štúra.

Ilustračný obrázok k článku Známi umelci, hokejisti a mediálne hviezdy: Tieto zvučné mená drali lavice na trenčianskom gymnáziu!
Zdroj: TASR

Gymnázium Ľudovíta Štúra v Trenčíne má bohatú históriu. Počas jeho takmer storočnej existencie vyšlo z jeho lavíc podľa zástupcu školy Miroslava Mališa mnoho osobností. Mnohé z nich sa nesporne zaslúžili o rozvoj kultúrno-spoločenských udalostí našej krajiny. My sme sa na ne podrobnejšie pozreli a našli sme medzi nimi ľudí z mnohých oblastí.

Svet umenia

Presne tam zamierilo niekoľko pôvodných absolventov školy. O mnohých z nich sme sa ešte dokonca aj my sami učili. Kto by si dnes nepamätal na knihu Hrdinovia a bohovia antických báji, ktorú napísal jeden z najvýznamnejších spisovateľov literatúry faktu Vojtech Zamarovský. Práve tento autor patrí medzi jedných z najstarších absolventov spomínaného gymnázia. Spisovateľské remeslo učarovalo aj autorovi kníh Prútené kreslá alebo Panna zázračnica Dominikovi Tatarkovi, ktorý tu študoval v prvej polovici minulého storočia. Z oblasti literatúry nemôžeme vynechať ani Alfonza Bednára či dosiaľ žijúceho Rudolfa Dobiáša, ktorí tu taktiež zveľaďovali svoje talenty. Osobitnú pozornosť si zaslúži aj Karol Kallay – jeden z našich najvýznamnejších fotografov. Z mladšej generácie by sa žiadalo spomenúť Michala Kaščáka z kultovej hudobnej formácie Bez ladu a skladu či súčasnú spisovateľku Barboru Kardošovú.

Z gymnázia medzi hokejovú elitu

Bývalými študentmi gymnázia sú aj ľudia z odlišných oblastí. Máme nimi na mysli také osobnosti, ktoré dodnes rezonujú v povedomí mnohých športových fanúšikov. Kto by dnes nepoznal mená našej zlatej hokejovej generácie ako sú napríklad Miroslav Šatan, Zdeno Chára, Richard Lindtner alebo Róbert Petrovický. Možnože aj tu sa zásadným spôsobom formovali ich nezabudnuteľné talenty.

Mediálne hviezdy

Asi len málokto tuší, že táto trenčianska škola zrodila mnohé mediálne hviezdy. Niektorí absolventi, ako napríklad moderátor Vilo Rozboril alebo Alena Heribanová sú aktívni dodnes. Nemôžeme nespomenúť ani pôvodnú rozhlasovú moderátorku Martu Rapaičovú, Gabriela Zelenaya a zosnulého Tibora Hlistu.

Ostatní

Medzi ďalších významných absolventov školy patrí aj súčasný rímskokatolícky biskup Marián Chovanec, aktuálne pôsobiaci v Banskobystrickej diecéze alebo slovenský špičkový lekár Bruno Rudinský.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM