Marek Vatraľ Kultúra Rôzne Správy

Knižnica v Trenčíne sa vynovila: Teraz plánuje prístavbu bezbariérového výťahu

Trenčianska knižnica zatraktívnila svoje priestory. Bariéry pomôže odstrániť aj plánovaná prístavba nového výťahu.

Ilustračný obrázok k článku Knižnica v Trenčíne sa vynovila: Teraz plánuje prístavbu bezbariérového výťahu
Foto: Marek Vatraľ

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne zrekonšruovala priestory, v ktorých organizuje kultúrno-spoločenské i výchovno-vzdelávacie podujatia. Vo fáze príprav je aj prístavba bezbariérového prístupu do knižnice. Informuje o tom Matej Plánek z Trenčianskeho samosprávneho kra­ja.

Zmodernizované priestory knižnice

Finančné prostriedky na obnovu priestorov spoločenskej miestnosti knižnice poskytol Fond na podporu umenia. Niektoré podujatia sa vďaka tejto podpore presunuli aj do multifunkčnej vzdelávacej miestnosti.

„V spoločenskej miestnosti sme skvalitnili ozvučenie a nainštalovali svetelnú techniku, ktorá na podujatiach dotvorí špecifickú atmosféru. Technické vybavenie miestnosti sa podarilo doplniť notebookom a stropným projektorom. Ďalej sme sa rozhodli rozšíriť možnosti realizovania podujatí aj v multifunkčnej vzdelávacej miestnosti,“ priblížila Gabriela Krokvičková, riaditeľka Verejnej knižnice M. Rešetku (VKMR) v Trenčíne.

Vďaka projektom Technická modernizácia spoločenskej miestnosti, Detská spoločenská miestnosť a Multifunkčná vzdelávacia miestnosť, ktoré z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia v celkovej výške 6 500 € sa podľa TSK zmodernizujú a vybavia aj priestory pre najmenších čitateľov knižnice.

„Detskí návštevníci sa môžu tešiť na nový dizajn interiéru detskej spoločenskej miestnosti i novú podlahu a stoličky. V inovovaní budeme pokračovať aj v nasledujúcom období postupnou výmenou zastaraných prvkov interiéru za nové tak, aby sa vytvorilo esteticky príťažlivejšie prostredie pre trávenie času detí a mládeže v knižnici,“ doplnila riaditeľka VKMR v Trenčíne.

Bezbariérový výťah

Finančnú podporu pre vybudovanie bezbarierového prístupu do knižnice sľúbila podľa Pláneka aj Trenčianska župa, ktorá ho plánuje vybudovať pri budove VKMR v Trenčíne na Jaselskej ulici zo severozápadnej strany.

„Výťah bude priechodný s nosnosťou až 630 kilogramov. Čitatelia sa tak po jeho vybudovaní dostanú jednoduchšie k svojej vytúženej knižke či na prednášku svojho obľúbeného autora. Projekt prístavby nového výťahu sa v súčasnosti nachádza v procese prípravy verejného obstarávania a zo župnej pokladnice naň poputuje viac ako 88 tisíc eur. Súčasne s prístavbou výťahu sa stavebnými a sadovými úpravami skrášli aj nádvorie knižnice, ktoré je čitateľmi s obľubou využívané na populárnu letnú čitáreň, “ upresnil Matej Plánek z TSK.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Foto:ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM