Marek Vatraľ Správy Samospráva

Naša župa zmodernizuje učebne: Tieto trenčianske školy sa zatraktívnia

Trenčianska župa pokračuje v investíciách do modernizácie odborných dielní. Ktoré školy v našom meste sa dočkajú profesionálneho vybavenia?

Ilustračný obrázok k článku Naša župa zmodernizuje učebne: Tieto trenčianske školy sa zatraktívnia
Zdroj: TASR

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) plánuje zmodernizovať odborné učebne na 11 stredných školách za 9,4 milióna eur a to aj vďaka finančným prostriedkom z eurofondov. Ako informoval referent oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov TSK Matej Plánek, ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky župe v priebehu roka 2018 schválilo financie v rámci výzvy Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), ktorej cieľom je zvýšiť záujem žiakov o štúdium na stredných odborných školách s dôrazom na praktické vyučovanie.

Moderné učebne s profesionálnym vybavením vzniknú podľa Pláneka až v siedmych okresoch TSK a moderné odborné pracovisko Centra odborného vzdelávania a prípravy (COVP) bude už v marci dokončené aj na SPŠ stavebnej Emila Belluša v Trenčíne.

„Vybudovaním odborných dielní a učební zodpovedajúcich súčasným moderným trendom v oblasti stavebníctva dokážeme praktickú prípravu žiakov prispôsobiť požiadavkám trhu práce. Priestory súčasných šatní rekonštruujeme, na ich mieste aktuálne vznikajú pracoviská pre odborný výcvik žiakov stavebných odborov. Súčasťou projektu je aj modernizácia vybavenia novozriadených pracovísk, vybavenie odbornej geodetickej učebne či zriadenie laboratória na testovanie stavebných materiálov. Vstup do dielní bude bezbariérový,“ priblížila vedúca Odboru regionálneho rozvoja Úradu TSK Martina Lamačková. Ako ešte ďalej uviedla, náklady na zriadenie COVP dosiahnu výšku 445 tisíc eur.

TSK plánuje modernizáciu aj na ďalšej odbornej škole. Viac ako 335 tisíc eur bude stáť podľa Pláneka nákup moderných strojov a zariadení do dielní odborného výcviku na Strednej odbornej škole (SOŠ) v Trenčíne.

„Zlepšiť uplatniteľnosť absolventov školy na trhu práce pomôžu v budúcnosti najmä nové špeciálne stroje a zariadenia, CNC stroje s príslušenstvom, moderne vybavená autodielňa či meracia technika so zameraním na elektrotechniku a elektromechaniku. Na nákup spomínaného vybavenia v týchto dňoch prebieha proces verejného obstarávania,“ konkretizoval Plánek zámery a plány Trenčianskej župy.

Modernizáciu odborných dielní spoločne s nákupom prístrojového vybavenia na všetkých 11 stredných školách bude kraj podľa Pláneka pri každom projekte zvlášť spolufinancovať 5% z celkových oprávnených výdavkov. Zo župnej pokladnice na nové moderné dielne poputuje takmer 470 tisíc eur.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM