Filip Chudý Krimi

V okolí Považskej sa rozmohli POŽIARE v prírode: ZÁSADY, ako sa im vyhnúť

Už je tých požiarov akosi veľa. Preto nevypaľujte porasty, dreviny a ani biologický odpad. Hrozí aj pokuta.

Ilustračný obrázok k článku V okolí Považskej sa rozmohli POŽIARE v prírode: ZÁSADY, ako sa im vyhnúť
Zdroj: KR HaZZ v Trenčíne

Hasiči apelujú na ľudí, aby nevypaľovali porasty, dreviny a biologický odpad. V pondelok (14. 3.) a utorok (15. 3.) zaznamenali každý deň minimálne 120 požiarov, pri ktorých bojovali so spaľovaním suchej trávy, lístia a vetiev zo stromov. Informovalo o tom Prezídium Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Hrozba pokuty

„Požiare často napáchajú veľa škody nielen v prírode, ale aj na zdraví v podobe rôznych zranení,“ upozornili hasiči.

Dodali, že plošné vypaľovanie tráv a porastov môže skončiť pokutou vo výške 331 eur. Pre podnikateľov sa suma môže vyšplhať až do výšky 16 596 eur.

Viac správ zo Slovenska

Požiare v Považskej a okolí

Od predchádzajúceho víkendu zaznamenali viacero zásahov aj považskobystrickí hasiči. K požiarom trávnatého porastu museli vyraziť napr. na Rozkvet, do Sverepca, Plevníka – Drienového či Považského Podhradia. Podobné zásahy mali aj púchovskí hasiči.

Okresné riaditeľstvo HaZZ v Považskej Bystrici preto varuje pred nezmyselným jarným vypaľovaním trávnatých porastov a nepozornosťou počas prechádzok v prírode. Zároveň upozorňuje, že práve v tomto období je veľké nebezpečenstvo vzniku požiarov, ale najmä ich rýchleho rozšírenia.

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Čo treba dodržiavať?

Ako ďalej uviedli, najčastejšou príčinou lesných požiarov je neopatrnosť a nedbanlivosť ľudí a podcenenie požiarneho nebezpečenstva pri zakladaní ohňa vo voľnej prírode. „Veríme, že nikoho nepoteší pohľad na spálenú a spustošenú lúku alebo les. Z tohto dôvodu by mali ľudia prispieť k tomu, aby sa znížilo riziko požiaru,“ doplnili s tým, že treba dodržiavať nasledovné:

  • pamätať na to, že odhodená neuhasená cigareta, či zápalka sú častou príčinou vzniku požiaru,
  • nezakladať oheň v priestoroch a na miestach, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu a nevypaľovať porasty kríkov bylín a drevín, v prírode možno klásť oheň len na určených miestach,
  • nezakladať oheň v čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov – v jarnom období, v období dlhotrvajúceho teplého a suchého počasia a za veterného počasia,
  • patričnú pozornosť venovať pri odchode dôslednému uhaseniu ohňa,
  • nedovoľte deťom hry so zápalkami a prísne zakročte pri zistení zápaliek u detí,
  • ak spozorujete požiar, snažte sa ho v zárodku uhasiť a ak to nie je vo vašich silách, potom okamžite privolajte hasičskú jednotku.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Správy z Považia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM