Marek Vatraľ Rôzne

Archív o Auguste '68: Mladíci zhodili červenú hviezdu z Matúšovej veže

Podľa dokumentu zo Štátneho archívu v Trenčíne ich pravdepodobne nikdy nespoznali.

Ilustračný obrázok k článku Archív o Auguste '68: Mladíci zhodili červenú hviezdu z Matúšovej veže
Zdroj: TASR

Na výstave archívnych dokumentov Spomienky na august 1968, na ktorej sa spolupodieľali Štátny archív v Trenčíne, Ústav pamäti národa a Kultúrno-informačné centrum, boli dostupné mnohé historické pramene odkazujúce na  50. výročie invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa.

Medzi autentickými fotografiami zobrazujúcimi smutné udalosti našich dejín boli k videniu aj dobové nápisy a karikatúry. Osobitnú hodnotu však predstavovali vzácne dokumenty zo Štátneho archívu v Trenčíne. Mnohé z nich dokonca priamo súviseli s tým, ako sa udalosti spomínaného Augusta 1968 prejavili v Trenčíne. Z ich obsahu dodnes vyplýva, že išlo dobu, v ktorej sa marazmus a sociálna frustrácia vzájomne prelínali.

Ukážkovým príkladom bola napríklad Zápisnica o prešetrení zhodenia červenej hviezdy na Trenčianskom hrade z 12. novembra 1968. Jej autorom je vtedajší riaditeľ Trenčianskeho mú­zea.

Spis rozpráva o udalostiach, ktoré sa odohrali 26. augusta 1968 a vznikol ako reakcia zaznamenať a zmapovať úmyselné poškodenie červenej hviezdy, ktorá bola v tých časoch podľa historických materiálov umiestnená na Matúšovej veži.

„Tunajšie múzeum vychádzajúc z podnetu odboru kultúry ONV v Trenčíne urobilo šetrenie, kto bol pôvodcom tohto činu, “ uvádza materiál.

Podľa výpovede svedka, ktorý bol v tom čase zamestnancom hradu zhodili hviezdu o „15:00 hod. chuligánske živly, ktoré do objektu hradu prišli bez povolenia zo strany od Breziny. Menovaný uvádza, že to boli 4 – 5 muži, asi 19 – 20 roční. Uvádza, že ich zbadal až vtedy, keď už červenú hviezdu odtrhli, čo bol moment. Poznamenáva, že keď videl, čo sa stalo, rýchlo utekal z Delovej bašty, z dolnej časti hradu, aby ich pristihol. Keď sa však blížil k hornej časti hradu, neznámi páchatelia práve preskakovali cez hradný múr, takže ich nemohol poznať.“

Zápisnica napokon končí tým, že neznámi mladíci ešte kričali, že idú žandári a že sa musia rýchlo ukryť.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM