Rôzne

Deficit v trenčianskom regióne: Sucho spôsobilo ťažké poškodenie plodín

V trenčianskom a kopaničiarskom regióne postihne sucho najmä jarný jačmeň. S čím bojujú poľnohospodári?

Ilustračný obrázok k článku Deficit v trenčianskom regióne: Sucho spôsobilo ťažké poškodenie plodín
Zdroj: TASR

Vlahový deficit v okresoch Trenčín, Nové Mesto nad Váhom a Myjava sa tento rok podpíše pod zníženie úrody niektorých poľnohospodárskych plodín na úrovni 20 až 40 %. Informovala o tom riaditeľka Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Trenčíne Elena Mikulová.

Vlahový deficit

„Vplyv sucha sa prejavuje u skorých jarín, najvýraznejšie u jačmeňa jarného, cukrovej repy, u neskorších jarín – kukurice a sóji. V niektorých lokalitách sucho ovplyvnilo aj oziminy, konkrétne ovos a repku ozimnú,“ uviedla Mikulová s tým, že vlahový deficit je lokálne 20 až 40 milimetrov na štvorcový meter.

Slabé a nízke sú podľa nej trvalé trávne porasty a krmoviny na ornej pôde, ktoré sú navyše riedke. Momentálne začali senážovať, realitu spoznajú na konci týždňa.

Postihnutie okresov

„Kým v apríli sme konštatovali, že deficit vlahy v hlbšej vrstve pôdy je menší ako v povrchovej vrstve, stav po minulotýždňových zrážkach sa mierne zmenil, zrážky sa pohybovali v rozmedzí 13 – 18 milimetrov. To pomohlo najmä kukurici, predpokladáme aj cukrovej repe, ktorá mala doposiaľ veľmi slabú vzchádzavosť. Pre obilniny prišli zrážky neskoro, keďže odnožovanie je už ukončené,“ doplnila riaditeľka.

Ako dodala, regióne je suchom extrémne postihnutý okres Nové Mesto nad Váhom, ťažké poškodenie plodín je v Trenčianskom okrese a stredné poškodené v okrese Myjava.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM