Aktualizované Správy

KP v Trenčíne zrušila obvinenie 12 aktivistom, trestné konanie sa však nekončí

Krajská prokuratúra v Trenčíne zrušila na základe sťažnosti obvinenie vznesené vyšetrovateľom voči 12 aktivistom a aktivistkám Greenpeace.

Ilustračný obrázok k článku KP v Trenčíne zrušila obvinenie 12 aktivistom, trestné konanie sa však nekončí
Zdroj: Vlado Benko jr/Greenpeace

Informuje o tom organizácia Greenpeace Slovensko na sociálnej sieti.

„Podľa prokuratúry aktivisti a aktivistky svojím konaním neohrozili žiadne verejnoprospešné zariadenie. Ťažobná veža, na ktorú vyvesili transparent, nie je určená na prepravu baníkov. Slúži na odťažbu vyťaženého uhlia z podzemia na povrch, pričom v areáli bane existuje aj ďalší spôsob, ako dostať uhlie z podzemia na zemský povrch,“ napísala organizácia s tým, že nebola ohrozená ani prevádzka Elektrárne Nováky, keďže k dispozícii sú zásoby uhlia.

Trestné konanie sa však podľa Greenpeace nekončí a vyšetrovanie sa zameria na to, či nedošlo k spáchaniu zločinu všeobecného ohrozenia, a teda či nebol ohrozený život, zdravie a majetok. Polícia má zisťovať nové dôkazy a následne vyhodnotiť, či niekoho obviní z tohto trestného činu, alebo či celú vec postúpi na priestupok či úplne ukončí.„Aktivisti a aktivistky sú teda považovaní za podozrivých, nemajú právo nahliadať do vyšetrovacieho spisu a mať tak k dispozícii informácie o vykonávaných dôkazoch,“ uviedla ďalej Greenpeace.

„Odmietame možnosť, že nenásilným protestom, počas ktorého aktivisti a aktivistky vyvesili transparent na ťažobnej veži v nováckej bani, ohrozili ľudí alebo majetok. Veríme, že podobne ako v momente, keď boli všetci neprávom držaní vo väzbe, aj tu prokuratúra nakoniec dospeje k záveru, že šlo maximálne o spáchanie priestupku,“ vyhlásila riaditeľka Greenpeace Slovensko Ivana Kohutková.

Ako o tom informoval zastupujúci hovorca Krajskej prokuratúry v Trenčíne Vlastimil Krokvička, prokurátor krajskej prokuratúry po podrobnom preskúmaní spisového materiálu rozhodol 7. decembra 2018 o sťažnostiach obvinených tak, že zrušil uznesenie vyšetrovateľa Policajného zboru o vznesení obvinenia voči všetkým 12 aktivistom. „V súčasnosti naďalej prebieha vyšetrovanie vo veci zločinu všeobecného ohrozenia formou spolupáchateľstva,“ doplnil Krokvička.

Strana SaS víta rozhodnutie Krajskej prokuratúry v Trenčíne zrušiť obvinenie voči 12 aktivistom organizácie Greenpeace. „Od začiatku sme upozorňovali, že nebola ohrozená ani prevádzka bane a jej prerušenie malo jediný cieľ – použiť baníkov ako rukojemníkov na umelé nafúknutie problému. Je odsúdeniahodné, že Slovensko je stále krajinou, kde súkromná spoločnosť spájaná s vládnymi politikmi prostredníctvom alobalovej kauzy dokáže ovplyvniť tri úrovne štátnej moci – vyšetrujúceho policajta, dozorujúceho prokurátora a aj sudcu,“ povedal poslanec Národnej rady (NR) SR Karol Galek (SaS).

Podľa poslankyne NR SR Anny Zemanovej (SaS) je rozhodnutie prokuratúry v Trenčíne dôkazom, že moc banských barónov a oligarchov už nie je neobmedzená. „Neodôvodnená väzba aktivistov nesmie ostať bez vysvetlenia, za akých okolností k škandalóznemu a v demokratickej spoločnosti neprípustnému väzneniu aktivistov vôbec došlo,“ doplnila Zemanová.

Dvanásti aktivisti a aktivistky zo Slovenska, Českej republiky, Fínska, Nemecka a Belgicka vyvesili v stredu 28. novembra na ťažobnú vežu uhoľnej spoločnosti Hornonitrianske bane Prievidza transparent s odkazom Skončite dobu uhoľnú. Prokuratúra v Prievidzi ich podľa Kohutkovej následne obvinila z prečinu poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia formou spolupáchateľstva.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM