Katarína Vlčková Rôzne

Pamiatkári dali oprave zelenú: Táto budova v Prievidzi sa dočká zmien

V centre Prievidze ostalo pomerne málo historických budov. Jednu historickú budovu však obnovia. Projekt revitalizácie už odobrili aj pamiatkári.

Ilustračný obrázok k článku Pamiatkári dali oprave zelenú: Táto budova v Prievidzi sa dočká zmien
Zdroj: Webnoviny.sk

Bývalý Dom služieb na Námestí slobody prejde revitalizáciou. Schválili to i pamiatkári.

„Krajský pamiatkový úrad, pracovisko Prievidza, vydal rozhodnutie o zámere obnovy kultúrnej pamiatky. Na základe tohto rozhodnutia mesto realizovalo pamiatkový výskum,“ informoval projektový manažér Mestského úradu v Prievidzi Michal Benca.

Ako upresnil, pamiatkový výskum zahŕňal umelecko-historický, architektonicko-historický, sanačný a reštaurátorský výskum, tiež statický posudok a dendrologický posudok krovu objektu. „Výsledky výskumov sme zaslali na Krajský pamiatkový úrad, pracovisko v Prievidzi, ktorý ich posúdi a následne odporučí zapracovať do pripravovanej projektovej dokumentácie na revitalizáciu meštianskeho domu,“ doplnil. Ak všetko pôjde hladko, mesto sa bude uchádzať o finančné dotácie zo štrukturálnych fondov EÚ.

„Predpokladaný termín vypísania relevantných výziev je v roku 2015,“ uzavrel Benca. Revitalizáciu historickej budovy schválili aj poslanci ešte začiatkom januára. Po obnovení bývalého Domu služieb, ktorý je vo vlastníctve mesta, by v nej mala vyrásť knižnica, mestská galéria. Na nádvorí by mala stáť letná čitáreň a v podkroví ateliéry.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM