Rôzne

Požiadavkám rodičov vyhoveli: Prvou bude škola na Východnej ulici

Trenčianska základná škola na Východnej ulici bude mať od nového školského roka s novinkou. Na čo bude slúžiť?

Ilustračný obrázok k článku Požiadavkám rodičov vyhoveli: Prvou bude škola na Východnej ulici
Zdroj: TASR

V základnej škole na Východnej ulici v Trenčíne otvoria v novom školskom roku špeciálnu triedu pre deti so zdravotným znevýhodnením s narušenou komunikačnou schopnosťou. Bude prvou v škole v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

Žiadosti rodičov

„Počet detí so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami narastá a žiadosti na zriadenie špeciálnej triedy prichádzajú aj zo strany rodičov. Vznik takejto triedy podporilo i trenčianske Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie a tiež Centrum špeciálno-pedagogického poradenstva,“ uviedla riaditeľka školy Tatiana Hribová.

Vzdelávanie v špeciálnej triede sa začne prípravným ročníkom určenom pre deti, ktoré v školskom roku dosiahnu šesť rokov, ale nedosiahnu školskú spôsobilosť, budú mať odklad povinnej školskej dochádzky a zároveň diagnostikovanú narušenú komunikačnú schopnosť.

Rozvoj detí

Špecifickým vyučovacím predmetom bude individuálna logopedická intervencia, aby sa podporil rozvoj reči a jazykové schopnosti detí. To je prvý predpoklad na úspešné zvládnutie čítania a písania. Absolvovanie prípravného ročníka sa bude považovať za prvý rok plnenia povinnej školskej dochádzky. Po jeho absolvovaní môže žiak pokračovať vo vzdelávaní v bežnej triede základnej školy alebo môže kontinuálne prejsť do prvého ročníka špeciálnej triedy pre žiakov s narušenou komunikačnou schopnosťou.

Maximálny počet detí v triede bude osem, trieda bude v novom školskom roku naplnená na maximum. Zriadenie špeciálnej triedy podporilo aj trenčianske mestské zastupiteľstvo. Jej fungovanie bude plne pokryté normatívom z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM