Marek Vatraľ Správy Samospráva

Poznáme výsledky testovania školákov: Ako dopadli piataci trenčianskych škôl?

Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania zverejnil výsledky testovania žiakov z matematiky a slovenského jazyka a literatúry. Pozrite sa aj, ako dopadol náš okres.

Ilustračný obrázok k článku Poznáme výsledky testovania školákov: Ako dopadli piataci trenčianskych škôl?
Zdroj: TASR

Podľa oficiálnych informácií zverejnených na web stránke Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) sa celoslovenské testovanie žiakov 5. ročníka základných škôl (Testovanie 5 – 2018) uskutočnilo 21. novembra 2018 na 1 487 základných školách, pričom testy písalo spolu 46 360 piatakov.

Cieľom testovania piatakov je podľa NÚCEM monitorovanie úrovne vedomostí a zručností žiakov a získanie objektívnych informácií o ich výkone pri vstupe na 2. stupeň ZŠ ako aj poskytnutie spätnej väzby školám o pripravenosti žiakov pri prechode z 1. na 2. vzdelávací stupeň ZŠ.

Ako v testovaní obstáli piataci trenčianskych škôl? Radnica mesta Trenčín informovala, že zo 496 piatakov ôsmich trenčianskych ZŠ, ktoré patria do zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Trenčín, sa testovania zúčastnilo 467.

„V matematike piataci z trenčianskych škôl dosiahli úspešnosť 67,68 percenta, čo je v porovnaní s celoslovenským výsledkom o 8,38 precenta lepšie. Trenčianski žiaci získali v priemere 20,3 bodu, čo je o 2,5 viac ako priemer v rámci SR. V teste zo slovenského jazyka a literatúry dosiahli Trenčania 65,41-percentnú úspešnosť, čo je o 7,01 percenta lepšie ako je slovenský priemer. V počte bodov presiahli priemer Slovenska o 2,1 jeho hodnoty. V rámci základných škôl patriacich pod zriaďovateľskú pôsobnosť Mesta Trenčín najvyššiu úspešnosť v matematike dosiahli piataci zo ZŠ na Kubranskej ulici, v slovenskom jazyku a literatúre sa najviac darilo žiakom zo ZŠ na Bezručovej,“ informovala trenčianska radnica.

Z hľadiska úspešnosti žiakov podľa okresov sa trenčiansky okres umiestnil podľa NÚCEM v teste z matematiky na 12. priečke zo všetkých 79 okresov. Testovania sa podľa informácií NÚCEM zúčastnilo 968 žiakov z 27 škôl, pričom dosiahli 65,7 percentnú priemernú úspešnosť. Národný priemer podľa okresov v teste z matematiky bol podľa NÚCEM 59,3 percent.

Naopak, v teste zo slovenského jazyka a literatúry sa školy v okrese Trenčín umiestnili na 13. priečke a dosiahli 64,0 percentnú priemernú úspešnosť. Národný priemer podľa okresov v teste zo slovenského jazyka a literatúry bol podľa NÚCEM 58,4 percent.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM