Filip Chudý Samospráva Komunálne voľby

Župné voľby sa blížia: Je tu prvý kandidát na ŠÉFA Trenčianskeho kraja

To, o čom sa už dlhšie hovorilo, sa definitívne potvrdilo. V Trenčianskom kraji je prvý známy kandidát v župných voľbách.

Ilustračný obrázok k článku Župné voľby sa blížia: Je tu prvý kandidát na ŠÉFA Trenčianskeho kraja
Zdroj: Facebook.com/Peter Máťoš

Mimoparlamentné KDH postaví štyroch kandidátov za šéfov samosprávnych krajov. Predseda hnutia Milan Majerský sa pokúsi obhájiť post šéfa Prešovského samosprávneho kraja (PSK). V Žilinskom kraji bude kandidovať podpredseda hnutia Igor Janckulík, v Nitrianskom kraji členka predsedníctva Martina Holečková. Odsúhlasila to celoslovenská rada KDH na svojom zasadnutí vo Zvolene.

Prvý kandidát

V Trenčianskom kraji bude kandidovať krajský predseda Peter Máťoš, ktorý je zároveň viceprimátorom Považskej Bystrice.

„Som rád, že v KDH je nová vlna odvážnych predstaviteľov, ktorí sa neboja zdvihnúť vlajku kresťanskej demokracie, postavenú na zodpovednej, konštruktívnej a vytrvalej práci. Toto je výzva aj pre trenčiansku župu, ktorá potrebuje zmeniť politické myslenie a svoju tvár,“ vyhlásil pre stranícky web Máťoš s tým, že v najbližšom období oznámi, ako naloží s nomináciou celoslovenskej rady KDH.

Ide tak o prvé oficiálne potvrdené meno, ktoré bude kandidovať na pozíciu župana v našom kraji. Šéf Hlasu-SD Peter Pellegrini však už začiatkom roka oznámil, že chce podporiť opätovnú kandidatúru súčasného župana Jaroslava Bašku zo Smeru-SD. Ten však kandidatúru ešte oficiálne neoznámil.

Viac správ zo Slovenska

Voľby

Majerský zároveň na brífingu informoval, že KDH postaví aj kandidátku na primátorku Trnavy, bude ňou Zuzana Bošnáková. Dodal, že hnutie plánuje nominovať aj ďalších kandidátov na starostov, primátorov či poslancov, ktorí nepodliehajú odobreniu celoslovenskou­ radou.

Regionálne a komunálne voľby budú na jeseň prvýkrát v jeden deň. Voliči si budú vo svojich samosprávach vyberať primátora mesta, respektíve starostu obce a tiež poslancov mestských, respektíve obecných zastupiteľstiev. V prípade Bratislavy a Košíc budú vyberať aj starostov mestských častí a poslancov miestnych zastupiteľstiev. Zároveň budú Slováci voliť predsedov samosprávnych krajov a poslancov krajských zastupiteľstiev.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM