Tlačové správy

Diskusia o zákaze hazardu v Trenčíne: Čo hovoria odborníci?

O tom, či má zákaz hazardu v Trenčíne zmysel a čo by prípadne riešil, sa rozprávali odborníci.

Ilustračný obrázok k článku Diskusia o zákaze hazardu v Trenčíne: Čo hovoria odborníci?
Zdroj: Dnes24.sk

Vo štvrtok 26. augusta 2021 organizovalo mesto Trenčín diskusiu s odborníkmi na tému „Hazardné hry a ich regulácia v Trenčíne“, ktorá predchádza blížiacemu sa septembrovému hlasovaniu o osude hazardu v meste Trenčín. Panelovej diskusie, ktorá trvala takmer tri hodiny, sa zúčastnili Peter Beňa z iniciatívy Zastavme Hazard, Dominika Lukáčová, hovorkyňa Asociácie zábavy a hier a MUDr. Ľubomír Okruhlica, CSc., riaditeľ Centra pre liečbu drogovo závislých v Bratislave.

Herne ubúdajú

Poslanci môžu na základe minuloročnej novely zakázať hazard na pôde mesta aj bez podpisov občanov, v prípade schválenia to ale nebude prvé obmedzenie hazardných hier v Trenčíne. V dôsledku predchádzajúcich nariadení len za posledné štyri roky z mesta zmizlo desať herní, podľa Dominiky Lukáčovej však efekt zatiaľ nevidno. „Práve naopak, prináša to množstvo negatívnych javov,” uviedla Lukáčová. „Niektoré priestory sú stále na prenájom. Argument, že by tam vznikli prospešnejšie prevádzky teda nie je až tak na mieste, najmä v tejto dobe, ktorá ani gastro prevádzkam veľmi nepraje.”

Ochrana najzraniteľnejších

Podľa Ľubomíra Okruhlicu môže byť hlavným problémom blízka dostupnosť hazardu najmä pre hráčov zo sociálne slabších vrstiev. Dominika Lukáčová však pripomenula funkčnosť takzvaného Registra vylúčených hráčov, vďaka ktorému si v kamenných herniach nezahrajú napríklad poberatelia dávky v hmotnej núdzi či osoby v exekučnom konaní. „Rodiny neničí hazard, rodiny ničí závislý človek. Práve preto sa snažíme tých najzraniteľnejších chrániť. Musíte spĺňať isté pravidlá a keď tie pravidlá spĺňate, tak ste pripustení do samotného priestoru herne. Register vylúčených osôb je pre nás dostatočná ochrana,” povedala Lukáčová.

Otázka online hazardu

V diskusii výrazne rezonovala aj otázka online hazardu. Všetci traja diskutujúci sa zhodli na tom, že je to v súčasnosti jedna z najdostupnejších foriem hazardu, a to najmä v dobe pandémie koronavírusu, keď boli kamenné herne zatvorené. Rozmach online hazardu umožnilo aj relatívne nedávne uvoľnenie štátneho monopolu Tiposu. „My sme sa snažili, aby sa štátny monopol nezrušil, lebo sme vedeli, že prídu veľké reklamné kampane, čo sa aj potvrdilo,” uviedol Peter Beňa. „Keď ste pozerali Majstrovstvá sveta v hokeji, zo šiestich reklám bolo päť na hazard, z toho možno tri boli na online kasína a dve na stávkové kancelárie.”

„To je ten paradox, že my tu sedíme a riešime kamenné herne, keď naše prevádzky pritom nemôžu mať na sebe ani nápis herňa, nieto ešte nejakú reklamu,” dodala Lukáčová. Podiel viny na intenzívnom masírovaní televíznych divákov pripísala práve iniciatíve Zastavme hazard. „Toto je výsledok vášho snaženia. Všetko ste smerovali, aby sme my zanikli, a ten hazard nakoniec na nás kričí z televízie.” Peter Beňa dodal, že ich snahou bolo túto tendenciu práve zastaviť a na všadeprítomnosť hazardu poukázal aj tým, že ho nájdeme napríklad aj na poštách v podobe stieracích žrebov: „To nemá na pošte čo hľadať.“

Marginálna téma?

Aj Ľubomír Okruhlica skonštatoval, že online hazard časom výrazne preváži nad kamennými herňami. „Vývoj bude asi taký, že postupne bude všetko v online. Momentálne je ešte veľa takých, ktorí zatiaľ v tom online nemajú také zručnosti,” hovoril najmä o hráčoch zo sociálne slabších rodín. Peter Beňa sa snažil na základe nedávneho prieskumu poukázať na to, že množstvo ľudí pozná niekoho, kto mal s hazardom problém. Dominika Lukáčová však dodala, že ten istý prieskum ukázal, že drvivá väčšina respondentov za posledný rok herňu s výhernými prístrojmi či kasíno ani nenavštívila. „84,8% opýtaných odpovedalo, že nie,” uviedla. Preto by mal byť podľa nej, čo sa týka závislostí, hazard marginálnou témou.

Najlepšia je správna regulácia

Diskutujúci sa zhodli na tom, že je v otázke hazardu dôležitá regulácia, ich predstavy sa však odlišovali. Kým Ľubomír Okruhlica navrhuje veľké kasína so sťaženým prístupom pre chudobnejšie vrstvy, Asociácia zábavy a hier volá najmä po stabilnejších podmienkach, ktoré nebudú každý polrok hroziť úplným zákazom. „Ak je toto podnikanie legálne, nech je aj férové,” povedala a tiež podotkla, že zvýšenie vzdialenosti od škôl a ďalších zariadení až na 500 metrov nič nerieši. „V rámci miest je nemožné dodržať tieto vzdialenosti. Do konca roka (v Trenčíne) zatvoríme ešte dve herne, takže ich nebude 21, bude ich 19. Nevidíme progres kamenných herní, ale zachovanie súčasného statusu quo by bolo pre nás optimálne.”

Prohibícia nič nerieši

V otázke úplného zákazu mal riaditeľ Centra pre drogovo závislých jasno. „Nikto z nás nechce zakázať hazard,“ vyjadril sa a dodal, že je určite proti prohibícii. Dominika Lukáčová varovala pred unáhlenými krokmi a tým, že efekt, aj negatívny, sa neukáže hneď po schválení zákazu. „My prídeme na to, čo sa stalo touto prohibíciou až neskôr, ale tie dôsledky sa už len ťažko budú dať zvrátiť.” Ako príklad uviedla české mestá či mesto Ružomberok, ktoré nedávno hazard zakázalo, no svoje rozhodnutie by chcelo vziať späť. Na to by však potrebovalo až trojpätinovú väčšinu poslancov.

Nájsť spoločnú reč

„Nie každý hráč v podnikoch je gambler,” pripomenula ešte Lukáčová. Zdôraznila, že namiesto príliš prísnej regulácie rovnajúcej sa zákazu je lepšie viesť dialóg. Prevádzkovatelia herní v rámci spoločenskej zodpovednosti radi podporia programy na liečbu závislostí či kultúrne podujatia alebo športové talenty.

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: HUGO BACH
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM