Rôzne

Eurofondy potečú v miliónoch: Pozrite, čo Trenčianska univerzita plánuje

Trenčianska univerzita získala na rozšírenie výskumu viac ako šesť miliónov eur. Na čo by mali ísť?

Ilustračný obrázok k článku Eurofondy potečú v miliónoch: Pozrite, čo Trenčianska univerzita plánuje
Zdroj: TASR

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka (TnUAD) v Trenčíne získala z eurofondov 6,3 milióna eur na rozšírenie Centra pre testovanie kvality a diagnostiku špeciálnych materiálov. Informovala o tom hovorkyňa TnUAD Lucia Petríková.

Rozšírená spolupráca

Okrem prístrojov pre univerzitný výskum sa v rámci projektu rozšíri spolupráca s partnermi – Ústavom anorganickej chémie a Ústavom materiálového výskumu Slovenskej akadémie vied (SAV) Košice, rovnako ako s priemyselnými podnikmi Mikon Pruské a Konštrukta Defence Dubnica nad Váhom.

„Predmetom výskumu bude zlepšovanie úžitkových vlastností vysokopevných kovových materiálov, vývoj prísad nových polymérnych materiálov s požadovanými vlastnosťami a skúmanie funkčných biopolymérov. Riešenia pre priemysel sa zamerajú na zvýšenie pevnostných vlastností komponentov v špeciálnej technike a spracovanie nových polymérnych zmesí technológiou vstrekolisovania,“ uviedla Petríková.

Zvýši potenciál

Podľa rektora TnUAD Jozefa Habánika je dôležité, aby veda nezostávala v laboratóriách. Projekt zabezpečí rozvoj vedeckého a technologického programu, zvýši potenciál excelentného výskumu a vývoja v oblasti progresívnych materiálov s priamym spojením na priemysel. Vo výskumnom centre bude pracovať 40 vedeckých pracovníkov vrátane špičkových zahraničných expertov. Mzdové výdavky by mali dosiahnuť výšku tri milióny eur počas nasledujúcich štyroch rokov.

Univerzita nakúpi 15 nových prístrojov a zariadení (optický spektrometer, testovacie zariadenie na povrchové úpravy skla, zariadenia na meranie veľkostí častíc laserovým rozptylom svetla a ďalšie). Do výskumného centra pribudne aj nový simulačný softvér a informačná infraštruktúra na zdieľanie vedeckých výsledkov medzi excelentnými centrami zameranými na výskum a vývoj progresívnych a pokročilých materiálov v spoločnom európskom výskumnom priestore. Celková suma na obstaranie prístrojovej a komunikačnej techniky je plánovaná na dva milióny eur.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM