han Hokej

Gáborík ide definitívne do "DÔCHODKU": Bola to veľkolepá a úžasná cesta, ale je KONIEC!

Jeden z najlepších hokejistov Slovenska sa rozhodol pre úplný koniec. Útočník Marián Gáborík vo štvrtok oficiálne ukončil kariéru.

Ilustračný obrázok k článku Gáborík ide definitívne do "DÔCHODKU": Bola to veľkolepá a úžasná cesta, ale je KONIEC!
Zdroj: TASR/AP , Instagram.com/mgaborik12 , TASR/Martin Baumann

Urobil tak vo veku 39 rokov, no od sezóny 2017/18 súťažne nehral. O svojom rozhodnutí informoval na sociálnych sieťach.

„Bolo mi veľkou cťou a výsadou hrať v najlepšej lige sveta od mojich osemnástich rokov. Tá cesta bola veľkolepá, úžasná a neuveriteľná,“ uviedol na svojom instagramovom profile.

Kariéra v skratke

Gáborík odštartoval kariéru v Dukle Trenčín, za ktorú debutoval v najvyššej slovenskej súťaži už ako šesťnásťročný a dlho držal rekord najmladšieho strelca najvyššej slovenskej súťaže. Až tento rok ho prekonal útočník Banskej Bystrice Dalibor Dvorský vo veku 15 rokov, 7 mesiacov a 18 dní.

Už bývalý elitný krídelník odohral za Duklu pred odchodom do zámoria dve sezóny a svojimi výkonmi upútal natoľko, že si ho Minnesota vybrala z 3. miesta draftu v roku 2000.

Cesta v NHL

V NHL si zahral hneď v nasledujúcej sezóne, v 71 dueloch nazbieral 36 bodov (18+18). V tej ďalšej už pokoril 30-gólovú métu, čo sa mu v profilige podarilo dokopy sedemkrát. V ročníku 2007/08 nosil na drese Minnesoty kapitánske céčko a urobil si kariérne maximum 42 gólov, čo zopakoval aj o dva roky neskôr v New Yorku Rangers.

Následne pôsobil aj v Columbuse Blue Jackets a Los Angeles Kings, s ktorými v roku 2014 získal slávny Stanleyho pohár. Po piatich rokoch v Kalifornii zamieril počas sezóny 2017/18 do Ottawy, za ktorú odohral 16 zápasov a získal sedem bodov (4+3). Ročník už nedohral pre problémy s chrbtom. Odvtedy sa už v súťažnom zápase neobjavil.

V základnej časti NHL odohral dokopy 1035 s bilanciou 407 gólov a 408 asistencií. V 84 dueloch play off zaznamenal 58 bodov (32+26).

V slovenskom drese získal bronz na MS do 18 i 20 rokov, za A-tím odohral dokopy 73 zápasov a strelil 30 gólov. Predstavil sa na šiestich MS, dvakrát si zahral na zimných olympijských hrách a v roku 2016 získal s tímom Európy striebro na Svetovom pohári.

Slová Mariána

„Aj keď to bola veľkolepá, úžasná a neuveriteľná cesta, veľakrát to bolo aj ako na horskej dráhe, ale vždy som našiel cestu späť. Som veľmi vďačný svojej rodine, môjmu agentovi, spoluhráčom a trénerom,“ uviedol Gáborík na sociálnych sieťach. „Chcel by som poďakovať Minnesote za to, že ma draftovala a dala šancu splniť si sen hrať v NHL. Ďakujem New Yorku Rangers aj Columbusu za krátku zastávku a vymenili ma do Los Angeles, aby som dosiahol svoj hlavný cieľ. Vyhrať Stanleyho pohár,“ pokračoval Marián a dodal: „Ďakujem v Los Angeles spoluhráčom, trénerom a fanúšikom za to, že mi verili a za spomienky, na ktoré nikdy nezabudnem.“

Na záver si Gáborík, ktorý sa už mesiace venuje moderátorskej činnosti, nechal poďakovanie materskému klubu: „V neposlednom rade ďakujem Dukle Trenčín za to, že ma naučil tú najlepšiu hru.“

Na Instagrame si Gáborík neodpustil ešte jednu vec. Na samý koniec príspevku o konci kariéry použil anglické slovíčko retirement, ktoré v preklade znamená dôchodok.


Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM