Tlačové správy

Natland chce chrániť hodnotu aktív zo zadlženej skupiny Arca, ktoré sú pred úpadkom

K riešeniu problémov skupiny Arca zasahujúcej slovenský aj český trh, ktorá sa už niekoľko rokov nachádza v insolvencii a nesie so sebou miliardové dlhy, aktívne pristúpila spoločnosť z českej investičnej skupiny Natland.

Ilustračný obrázok k článku Natland chce chrániť hodnotu aktív zo zadlženej skupiny Arca, ktoré sú pred úpadkom
Zdroj: Shutterstock.com

Skupina Arca mala niekoľko rokov na to, aby prišla s vlastným riešením situácie a divestovala majetok nielen vo svojej energetickej divízii. Arca však v tejto veci nepodnikla nič. Naopak, existuje podozrenie, že obdobie neprehľadných insolvencií v Českej republike a na Slovensku využila na to, aby ukryla majetok pred svojimi veriteľmi. Arca tak kvôli týmto krokom stratila dôveru svojich veriteľov, čo okrem iného vyvrcholilo neschválením reorganizačného plánu Arca Investments v ČR.

Dlhodobo neriešená kríza skupiny Arca tak spôsobuje pokles hodnoty jej aktív. Neudržateľnú situáciu sa najväčší zabezpečený veriteľ, ktorým bola J&T Banka, rozhodol vyriešiť zosplatnením úverov a ich následným postúpením na spoločnosť zo skupiny Natland. Tá sa tak stala kľúčovým veriteľom v insolvencii Arca Investments v Českej republike a najväčším veriteľom v rámci energetickej divízie skupiny Arca na Slovensku. Cieľom je maximalizácia hodnoty odkúpených pohľadávok a ich návratnosť.

Ako veriteľ si firma zo skupiny Natland legitímne uplatňuje nárok na vrátenie prostriedkov v súlade s príslušnou zmluvnou dokumentáciou a právnymi predpismi. Nad rámec svojich zmluvných záväzkov a povinností firma zo skupiny Natland zorganizovala tender s cieľom zvýšiť nielen publicitu, ale aj záujem o záchranu energetických spoločností, ktorým hrozí úpadok v dôsledku manažérskeho zlyhania a nečinnosti predstaviteľov skupiny Arca. K majetku, ktorý zabezpečuje pohľadávky, skupina Natland pristupuje obozretne a s odbornou starostlivosťou, keďže si je vedomá jeho dôležitej úlohy v regiónoch na Slovensku. Natland je pripravený chrániť hodnotu aktív aj napriek nepriateľským krokom zo strany Arca a s ňou spriaznených osôb.

S veľkým rozčarovaním sledujeme vyfabulované špekulácie a fámy skupiny Arca voči našej skupine aj pôvodnej financujúcej banke. Rovnako sa chceme brániť účelovým krokom, ktorých cieľom môže byť krátenie uspokojenia pohľadávok veriteľov v dôsledku zneužitia niektorých inštitútov insolvenčného práva. Máme v úmysle dôsledne preskúmať všetky odklony prostriedkov k osobám napojeným na skupinu Arca a zodpovednosť ich ovládajúcich osôb za znehodnotenie aktív. Nie sme jediní, ktorí sú presvedčení, že v Arce zmizli stovky miliónov eur na neznáme miesta. Pre nás ako vyznávačov princípu spoločensky zodpovedného podnikania je absolútne neprijateľné správanie sa dlžníka, ktorý odmieta prevziať zodpovednosť za výsledky svojho podnikania, snaží sa svoje osobné manažérske zlyhania preniesť na inštitucionálnych veriteľov a pokúša sa vyhnúť splácaniu svojich dlhov.


Skupina Natland pôsobí na českom a slovenskom trhu už viac ako 20 rokov, má dlhoročné skúsenosti s riešením problémových aktív, správou a vymáhaním pohľadávkových portfólií a stojí za úspešnými referenčnými projektmi v Českej republike a na Slovensku.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: KNKTR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM