Marek Vatraľ Rôzne Správy

Nové rebríčky slovenských škôl sú vonku: V TOP 10 aj trenčianske SŠ

Na svete sú aktualizované rebríčky slovenských stredných škôl. V hodnotení sa nestratili ani školy z nášho mesta. Ako dopadli?

Ilustračný obrázok k článku Nové rebríčky slovenských škôl sú vonku: V TOP 10 aj trenčianske SŠ
Zdroj: TASR

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) zverejnil aktualizované rebríčky slovenských škôl, ktoré doplnili o najnovšie údaje. Vďaka tomu skompletizovali množinu ukazovateľov potrebných pre uzavretie hodnotenia škôl za šk. rok 2017/18. „Hodnotenie sme priradili všetkým školám, ktoré majú dostatočnú vzorku žiakov. Vypovedá o výsledkoch, ktoré dosahujú žiaci na jednotlivých školách, a na jeho základe vznikajú aj rebríčky,“ píše sa na webe INEKO.

Medzi SOŠ obhájili prvé dve miesta Obchodná akadémia v Trnave (Kukučínova 2) a SPŠ elektrotechnická na Plzenskej ul. v Prešove. Na tretie miesto postúpila Stredná zdravotnícka škola na Farskej ul. v Nitre.

Výmenu v rámci čelných pozícií sme zaznamenali pri gymnáziách. Z druhého na prvé miesto poskočilo bratislavské Gymnázium Jura Hronca, a naopak, z prvého na druhé miesto sa posunula Škola pre mimoriadne nadané deti – Gymnázium na Teplickej 7 v Bratislave. Tretiu priečku obhájilo Gymnázium sídliace na Poštovej 9 v Košiciach.

Do TOP 10 sa opätovne dostala trenčianska OA Milana Hodžu s celkovým hodnotením 7,90. Tej v najnovšom vydaní celoslovenského rebríčka patrí medzi strednými odbornými školami 4. miesto. Dobre si viedla aj Stredná zdravotnícka škola Celestíny Šimurkovej v Trenčíne, ktorá získala známku 7,73 a v celoslovenskom rebríčku obsadila medzi SOŠ 6. priečku.

Medzi SOŠ v Trenčianskom kraji patria vďaka vyššie uvedeným školám nášmu mestu prvé dve priečky. Prvé miesto v rámci kraja patrí Trenčínu aj medzi gymnáziami, keďže s hodnotením 7,50 je na líderskej pozícii Gymnázium Ľudovíta Štúra v Trenčíne. Piaristickému gymnáziu Jozefa Braneckého v Trenčíne patrí v krajskom poradí gymnázií 9. pozícia s hodnotením 5,46.

Poradie našich SOŠ v rámci Trenčianskeho kraja

Najprv je uvedené poradie školy z Trenčianskeho okresu medzi všetkými SOŠ v našom kraji, nasleduje názov školy a jej hodnotenie. V poradí uvádzame len tie školy, ktoré dostali od INEKO celkové hodnotenie.

  • 1. OA Milana Hodžu v Trenčíne – 7,90
  • 2. Stredná zdravotnícka škola Celestíny Šimurkovej v Trenčíne – 7,73
  • 4. SOŠ letecko-technická Trenčín – 6,59
  • 5. SOŠ pedagogická sv. Andreja – Svorada a Benedikta v Trenčíne – 6,49
  • 9. Stredná odborná škola Trenčín – 5,94
  • 11. SOŠ obchodu a služieb Trenčín – 5,79
  • 12. Stredná umelecká škola Trenčín – 5,78
  • 17. SOŠ stavebná Trenčín – 5,31
  • 19. Súkromná stredná odborná škola Trenčín – 4,97
  • 24. Dopravná akadémia Trenčín – 4,5

INEKO upozorňuje, že tieto rebríčky komplexne nehodnotia kvalitu školy, ale informujú o výsledkoch žiakov. Výsledky vstupujúce do rebríčkov nezohľadňujú rozdiely medzi žiakmi jednotlivých škôl spôsobené inými faktormi, než je vzdelávací proces (napríklad rozdiely v sociálnom zázemí), nepokrývajú celý obsah vzdelávania a nemerajú ani pridanú hodnotu školy, čiže to, aké zručnosti a vedomosti škola v danom období odovzdala svojim žiakom.

Rebríčky tak nemusia plne vypovedať o kvalite školy, môžu však byť užitočným pomocným ukazovateľom pri výbere školy a najmä by mali pritiahnuť záujem verejnosti k diskusiám o kvalite škôl. Pre získanie presnejšieho obrazu by sa rodičia mali učiteľov pýtať na ďalšie uplatnenie absolventov, či už v prijímaní na vyšší stupeň vzdelávania alebo pri vstupe na trh práce. Dôležité sú aj informácie o účasti študentov na rôznych súťažiach, o technickom vybavení alebo o štruktúre predmetov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM