Marek Vatraľ Rôzne

Obnova morového stĺpa v Trenčíne: Reštaurátor prezradil, čo práve robia, VIDEO a FOTO

Práce na morovom stĺpe Najsvätejšej Trojice na Mierovom námestí stále trvajú. Kedy bude pamiatka dokončená?

Ilustračný obrázok k článku Obnova morového stĺpa v Trenčíne: Reštaurátor prezradil, čo práve robia, VIDEO a FOTO
9
Galéria
Foto: Marek Vatraľ

Rekonštrukcia morového stĺpa Najsvätejšej Trojice na Mierovom námestí, ktorý je historickou dominantou mesta stále pokračuje. Reštaurátori na renovácii historického fenoménu neustále pracujú. O tom, čo tam momentálne robia sme sa rozprávali s Martinom Mikulášom, ktorý spolu so svojimi spolupracovníkmi opravuje predmet historickej hodnoty.

"Celé reštaurovanie tohto diela bolo rozdelené na dve etapy. Prvá etapa prebehla v minulom roku, kde bolo rozobrané pôvodne schodisko so zábradlím a balustrádou. Toto reštaurovanie sa uskutočnilo v ateliéry. Tu to byť nainštalované nemohlo, nakoľko prebiehala rekonštrukcia Mierového námestia. Aj tieto nové schody, ktoré sú tu, neboli ešte prichystané, aby sa to dalo usadiť. Mesto teda vyhovelo v žiadosti, že táto prvá etapa sa posunie do nového, teda tohto roku, kedy sa ukončí druhá etapa, to znamená rekonštrukcia morového stĺpa spolu so sochou. Takže sa nám to prehodilo správne. Tak ako to malo aj byť, " objasnil Martin Mikuláš.

„Teraz sme na tom tak, že vrch je už hotový. Socha a stĺp sú už zreštaurované a vyretušované ako aj natreté ochrannou lazúrou. Momentálne prebiehajú práce na spodnej časti podstavca trojuholníkovej základne, kde robíme nové tmelenie a dopĺňanie odbitých častí. Pôvodné, sekundárne cementové tmely boli nevhodné, mali zlú štruktúru, boli tvrdé a viditeľné na pohľad, kedže posledná rekonštrukcia prebehla ešte v roku 1978,“ prezradil reštaurátor.

Na otázku, kedy bude celá rekonštrukcia dokončená ešte presne odpovedať nevedel.

Zdroj: Dnes24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM