Samospráva

Práce na morovom stĺpe v Trenčíne pokračujú: Kedy bude pamiatka obnovená?

Mesto Trenčín začalo v polovici apríla práce na rekonštrukcii morového stĺpa na Mierovom námestí.

Ilustračný obrázok k článku Práce na morovom stĺpe v Trenčíne pokračujú: Kedy bude pamiatka obnovená?
Foto: Marek Vatraľ

Rekonštrukcia spodnej časti stĺpa, na ktorú mesto získalo dotáciu z Ministerstva kultúry SR, je už hotová, momentálne pokračujú práce na samotnom stĺpe, nápisoch a zreštaurujú aj Svätú Trojicu na vrchole Morového stĺpa.

Rekonštrukcia morového stĺpa by mala byť ukončená do troch mesiacov.

Ako informovala hovorkyňa trenčianskej radnice Erika Ságová, rekonštrukcia spodnej časti morového stĺpa stála 30.000 eur, 15.000 eur bola dotácia z ministerstva, ďalších 15.000 eur dalo zo svojho rozpočtu mesto. Kompletná rekonštrukcia by mala byť hotová do troch mesiacov.

„Zrekonštruované balustrádové zábradlie a dva schodové stupne pod ním privezie reštaurátor Martin Mikuláš zo svojej dielne späť na námestie po skončení druhej etapy prác. Mesto podalo koncom minulého roka žiadosť o dotáciu aj na druhú etapu rekonštrukcie, rozhodnutie ministerstva zatiaľ nie je známe,“ doplnila Ságová.

Morový stĺp Najsvätejšej Trojice je pamiatkou na konkrétnu historickú udalosť. V lete v roku 1710 vypukol v Trenčíne mor, na jeho následky zomrelo 1600 ľudí. Morový stĺp dal postaviť v roku 1712 gróf Ilešházy. Stĺp pravdepodobne pochádza z dielne viedenských kamenárskych majstrov, ktorý v tom čase pracovali na jezuitskom, dnešnom piaristickom kostole, zničenom požiarom v roku 1708.

Neskôr nechal župan Ján Ilešházy súsošie renovovať u piaristu Vasila Králika. Komplexne morový stĺp zreštaurovali v roku 1978. Morový stĺp je historicko-kultúrna pamiatka.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM