Filip Chudý Kultúra

Letné kino priamo v centre Považskej: PROGRAM obľúbeného Kinematografu

Filmové večery v centre Považskej Bystrice si užijeme aj toto leto. Pozrite, na aké filmy sa môžeme tešiť.

Ilustračný obrázok k článku Letné kino priamo v centre Považskej: PROGRAM obľúbeného Kinematografu
Zdroj: TASR

Začiatkom júla sa filmové autobusy Bažant Kinematograf už po pätnásty raz vydali na cestu po Slovensku. Do konca letných prázdnin navštívia 29 slovenských miest a divákom privezú kolekciu piatich celovečerných slovenských a českých filmov. Po roku sa tento obľúbený filmový festival ponúkajúci letné kino pod hviezdami, ktorý počas jeho existencie navštívilo takmer 700 000 divákov, opäť zastaví aj v Považskej Bystrici.

„Pri tom ohliadnutí sa do minulosti mi príde až neuveriteľné, že tá prvá slovenská cesta retro autobusu Škoda RTO, alias ,uhorkyʽ, v roku 2003 s českými a slovenskými filmami spustila tradíciu jedného veľkého letného filmového festivalu,“ povedala k výročiu Ľubica Orechovská, iniciátorka a koordinátorka projektu Bažant Kinematograf. Program jubilejnej letnej sezóny prináša päť zaujímavých a úspešných česko-slovenských filmov, ktoré sa predstavia divákom vo všetkých kútoch Slovenska. Spájajú ich silné témy a ľudské príbehy, ako aj pôsobivé a nezabudnuteľné výkony významných slovenských a českých hercov.

Dejiskom v našom meste bude fontána pri kine Mier, kde sa od 24. do 28. júla o 21:30 bude premietať päť filmov, každý deň jeden. Postupne to budú snímky Sedem zhavranelých bratov, Učiteľka, Teória tigra, Obecná škola a Baba z ľadu. „Zmena programu vyhradená! Začiatok predstavení je len orientačný, premietať sa začína krátko po zotmení. Predstavenie sa nekoná v prípade nepriaznivého počasia, predovšetkým silného vetra,“ informovalo PX Centrum.

Program Bažant Kinematografu 2017 v Považskej Bystrici

  • 24. júla: Sedem zhavranelých bratov – Príbeh na motívy zbierok Pavla Dobšinského a Boženy Němcovej hovorí o dôležitosti ľudskej reči, slov, ktoré v rozprávkovej ríši rovnako ako v dnešnom reálnom svete majú veľkú silu a treba s nimi narábať opatrne, a oslovuje rovnako deti ako aj dospelých
  • 25. júla: Učiteľka – Hoci sa príbeh odohráva v období 80. rokov minulého storočia a môže na prvý pohľad pôsobiť retro dojmom, jeho téma a odkaz sú vysoko aktuálne aj dnes. Hlavnú postavu rafinovanej manipulátorky – učiteľky Drazdechovej, v ňom excelentne, s domácim aj medzinárodným úspechom stvárnila Zuzana Mauréry.
  • 26. júla: Teória tigra – Hlavný hrdina Jan sa usiluje na jeseň svojho života oslobodiť od zabehaného stereotypu a nájsť vnútornú slobodu a šťastie. Vo veľmi citlivom a vtipnom filmovom príbehu o tom, ako to medzi mužským a ženským svetom vie škrípať herecky excelujú Jiří Bartoška a Eliška Balzerová.
  • 27. júla: Obecná škola – Ide o film patriaci dnes už do zlatého fondu československej kinematografie. Jan Tříska v ňom nezabudnuteľne stvárnil postavu učiteľa Igora Hnízda, ktorého desaťroční Edo, Tonda a ich spolužiaci považujú za svojho veľkého hrdinu.
  • 28. júla: Baba z ľadu – Citlivá a ľudská komédia o tom, že nikdy nie je neskoro vziať život do vlastných rúk. V hlavnej úlohe sa v postave Hany predstavuje vynikajúca Zuzana Kronerová. Film mal medzinárodnú premiéru na prestížnom filmovom festivale Tribeca v New Yorku, odkiaľ si priniesol cenu za scenár

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Nový skanzen v Považskobys­trickom okrese: Čarovné FOTO s nádychom nostalgie

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM