Katarína Vlčková Rôzne

Psíčkari majú v Prievidzi silné zastúpenie: Aha, akých havkáčov máme najviac v obľube

Hovorí sa, že najlepším priateľom človeka je pes. Podľa evidencie to vyzerá, že približne každý šestnásty obyvateľ v Prievidzi vlastní práve toto obľúbené zviera. Na čele sú kríženci.

Ilustračný obrázok k článku Psíčkari majú v Prievidzi silné zastúpenie: Aha, akých havkáčov máme najviac v obľube
Foto: Radka Deckerová

„Ku dňu 28.7. je v Prievidzi evidovaných 3 011 psov,“ informovala referentka miestnych daní Martina Krahulcová. Toto číslo sa však každý deň mení.

Ktoré rasy vedú?

Ako priblížila Krahulcová, v našom meste sa teší najväčšej obľube kríženec. Na druhom mieste sa ocitol yorkshirsky teriér a tretie miesto obsadil nemecký ovčiak.

Za svojho miláčika musíte aj zaplatiť

Majitelia psov musia za svojho miláčika platiť každoročne. Výška dane za psa sa pritom odvíja od miesta, na ktorom sa pes chová.
Za psa chovaného v bytovke zaplatíte 40 eur za rok. Oveľa menej je to za psa chovaného v rodinnom dome, chovateľských osadách a napríklad v areáloch firiem. Zaplatíte 15 eur za rok.

Zníženie poplatku o 50% je možné obyvateľovi s ťažkým zdravotným postihnutím, prípadne osobe, ktorá je rodičom alebo opatrovníkom maloletej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. Na nižšie dane o 25 % majú nárok obyvatelia, ktorí preukážu potvrdením z útulku, že pes pochádza z Útulku psov v Prievidzi.

Za psíka, ktorý prešiel špeciálnym výcvikom, ktorého vlastní a používa človek s ťažkým zdravotným postihnutím alebo je chovaný na vedecké účely, platiť daň nemusíte.

Štvornohý chlpáč nie je lacná záležitosť a tak sa pred časom radnica rozhodla psíčkarom vyjsť v ústrety a motivovať zodpovedných majiteľov. Za zaplatenie dane sa rozhodla odmeňovať. Viac si prečítate v článku Radnica motivuje psíčkarov: Zaplaťte dane, my vás za to odmeníme!

Zatúlaných psíkov má na starosti mestská polícia

V Prievidzi od nového roka funguje Útulok pre psov, ktorý je po novom pod správou mestskej polície. Podľa polície útulok slúži na odchyt voľne pohybujúcich sa psov a z väčšej časti sa psík aj prinavráti majiteľovi. Niekedy však v útulku končia aj iné zvieratá. Viac o útulku a pripravovaných novinkách si prečítate tu: Škrečka, či kozu do psieho útulku v Prievidzi? Aha, čo všetko sa tu zmení!.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM