Katarína Oravská Správy

Referendum v Prievidzskom okrese: TOP 3 obcí s najvyššou a najnižšou účasťou!

Referendový víkend je za nami, je čas na zopár postrehov z nášho okresu. V ktorej obci brali jej obyvatelia všeľudové hlasovanie o rodine najvážnejšie a v ktorej bol najväčší podiel tých, ktorí plebiscit odignorovali?

Ilustračný obrázok k článku Referendum v Prievidzskom okrese: TOP 3 obcí s najvyššou a najnižšou účasťou!
Zdroj: TASR

Začnime trojicou obcí, v ktorých si svoje občianske právo uplatnilo podielovo najviac obyvateľov. 32,98 % tých, ktorí sa na referende mohli zúčastniť, tak aj urobili v dedinke Poluvsie. Len o niečo menej ľudí prišlo odhlasovať v Nevidzanoch, 32,79 %. Prvú trojicu uzatvára Valaská Belá s 32,72 percentnou účasťou.

Ak berieme na úvahy všetky obce, tak najmenší podiel hlasujúcich obyvateľov zaznamenala Handlová, len 8,21 %. Z dedín mala najmenej obec Chvojnica (14,21 %), nasledujúca mestom Prievidza (14,39 %). Z dedín sú na druhom mieste s najnižšou účasťou Šútovce (15,83 %) a na treťom Ráztočno (15,85 %).

Na celom Slovensku prišlo v referende odhlasovať 944 674 ľudí a účasť tak dosiahla iba 21,41%. Podmienkou na to, aby bolo platné, bola účasť nadpolovičnej väčšiny oprávnených voličov a prijatie rozhodnutia nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda. Referendum sa tak stalo neplatné.

Čítajte tiež: Takto dopadlo referendum: Oficiálne výsledky z Prievidze, nášho kraja aj za celú SR

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM