Rôzne Video

Rybníček hovorí o PONÍŽENÍ: Príde Trenčín aj o prokuratúru a políciu? VIDEO

Návrh novej súdnej mapy je ponížením Trenčína i celého kraja. Myslí si to primátor Richard Rybníček. Kritický bol aj župan Jaroslav Baška.

Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Zrušenie Krajského súdu v Trenčíne je chybou a ponížením mesta Trenčín i celého Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Na pondelkovom brífingu to skonštatovali primátor Trenčína Richard Rybníček a predseda TSK Jaroslav Baška. Obaja žiadajú stiahnuť reformu súdnej mapy a pripraviť ju racionálne a bez emócií.

Smiešna doba

Podľa Rybníčka dostala samospráva pripomienky sudcovskej rady Krajského súdu v Trenčíne k návrhu súdnej mapy. Od ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej očakáva, že sa ním bude zaoberať.

„Je tam niekoľko momentov, prečo si spolu s predsedom TSK myslíme, že zrušiť Krajský súd v Trenčíne je chybou. Pripomienkové konanie na novú súdnu mapu, ktorú pani ministerka upravila, trvalo len 22 dní, čo je dosť smiešna doba na to, aby sa sudcovia dokázali bez stresu vyjadriť k takejto zásadnej veci. Sudcovská rada KS Trenčín konštatuje, že debatu o súdnej mape nie je možné viesť bez celospoločenskej diskusie napríklad aj s primátormi a županmi, a nie je možné ju nahradiť koaličným konsenzom," skonštatoval Rybníček.

Poníženie Trenčína

V Trenčíne sú podľa Rybníčka tri ústavy na výkon trestu odňatia slobody, z nich jeden je aj na výkon väzby a jeden je zároveň nemocnicou pre obvinených a odsúdených. V Trenčíne sú tiež dve otvorené oddelenia na výkon trestu odňatia slobody.

„My budeme žiadať veľmi jasné a relevantné odpovede na pripomienky sudcovskej rady krajského súdu. Rovnako sa chcem spýtať pani ministerky Kolíkovej – aké ďalšie poníženie Trenčína bude nasledovať? Zoberú nám krajský súd, máme informáciu, že nám chcú zobrať krajskú prokuratúru i krajské riaditeľstvo policajného zboru. Vláda SR v podstate poníži krajské mesto, poníži Trenčiansky kraj a v podstate z nás urobí štatistov,“ zdôraznil Rybníček.

Bratríčkovanie a tlaky v súdnictve? A čo na to ministerka? Čítajte na ďalšej strane.

Správy z Trenčína a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM