Správy Samospráva

Trenčianski poslanci rozhodli: Žiadať o karty na parkovanie môžu aj cudzinci

Mestské zastupiteľstvo v Trenčíne schválilo zmenu všeobecne záväzného nariadenia o dočasnom parkovaní motorových vozidiel. O čo ide?

Ilustračný obrázok k článku Trenčianski poslanci rozhodli: Žiadať o karty na parkovanie môžu aj cudzinci
Zdroj: TASR

O vydanie rezidentskej karty umožňujúcej parkovanie na vymedzených úsekoch mestských komunikácií v Trenčíne budú môcť požiadať aj cudzinci z tretích krajín s prechodným pobytom na tzv. modrú kartu na území mesta Trenčín a občania Európskej únie a ich rodinní príslušníci s pobytom na území mesta Trenčín s výnimkou sezónnych pracovníkov.

Vyplýva to zo zmeny všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na vymedzených úsekoch miestnych komunikácií na území mesta Trenčín, ktorú v stredu (26. 9.) schválili poslanci mestského zastupiteľstva.

Podľa primátora Trenčína Richarda Rybníčka k rozšíreniu definície pojmu rezident pristúpilo mesto preto, že na rozdiel od občanov Slovenska s prechodným pobytom v Trenčíne, cudzinci nemajú možnosť získať trvalý pobyt v zmysle ustanovení zákona o pobyte cudzincov, pokiaľ sa napríklad z dôvodu zamestnania na území Slovenska nezdržiavajú oprávnene najmenej päť rokov pred podaním žiadosti o udelenie trvalého či dlhodobého pobytu.

„Občan Slovenska sa môže dobrovoľne rozhodnúť, či bude mať trvalý pobyt v meste Trenčín (a teda môže byť rezidentom), alebo bude mať len pobyt prechodný a nemá nárok na vydanie rezidentskej karty. Cudzinci túto možnosť voľby najmenej počas prvých piatich rokov oprávneného pobytu na území Slovenska nemajú,“ priblížil Rybníček.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM