Správy Samospráva

Trenčiansky hrad čakajú radikálne zmeny: Pozrite sa, čo všetko sa vynoví!

Trenčiansky hrad, ktorý je najväčšou pýchou krajského mesta sa v tomto, ale aj v nasledujúcom roku dočká revolučných zmien.

Ilustračný obrázok k článku Trenčiansky hrad čakajú radikálne zmeny: Pozrite sa, čo všetko sa vynoví!
Zdroj: Trenčiansky samosprávny kraj

Informovala o tom Veronika Rezáková z komunikačného oddelenia TSP, ktorá potvrdila, že „Na hrade pribudne nový samostatný vstup s vlastnou pokladňou, vďaka ktorému noha turistu vstúpi i na miesta, kde sa doteraz nedostala.“ Ďalšími výraznými inováciami prejdú južné opevnenie hradu a skleník.

Celkové finančné investície projektu

Župa sa stala úspešným žiadateľom o nenávratný finančný príspevok na projekt s názvom Chránime európske tradície. „Partnermi tohto projektu sú Trenčianskej župe moravské mesto Bučovice a krajské mesto Trenčín,“ vysvetlila projektová manažérka župy Martina Lamačková.

Trenčiansky samosprávny kraj doň investuje viac ako 1, 8 miliónov eur nielen z vlastných zdrojov, ale aj z rozpočtu Európskej únie.

Nová prístupová cesta na hrad a jeho dosiaľ nepoznané miesta

V rámci tohto medzinárodného projektu sa k Trenčianskemu hradu vytvorí nová prístupová cesta. Tá vznikne rekonštrukciou už existujúcej cesty vedúcej cez lesopark Brezina. Archeologický výskum aj obnovu novej cesty bude realizovať mesto Trenčín. Vybudovanie ďalšieho prístupu povedie k vytvoreniu nového samostatného vstupu na hrad s vlastnou pokladňou, ktorý sa bude nachádzať v priestoroch Južného opevnenia.

To taktiež prejde kompletnou obnovou. „Turistom tak bude k dispozícii výrazne väčšia plocha areálu Trenčianskeho hradu, ako tomu bolo doteraz. Zároveň im bude umožnený vstup do tých časti hradu, ktoré boli pre verejnosť nedostupné. Dve pokladne budú takisto pozitívom najmä pri organizácii podujatí významnejšieho charakteru, keďže sa skráti čakacia doba pri pokladni,“ dodala ďalej poverená vedením Odboru regionálneho rozvoja Martina Lamačková.

Termíny prác môže ovplyvniť archeologický výskum

Skôr, ako sa nový vchod na hrad stane realitou, čaká areál lesoparku Brezina, po ktorom prístupová cesta povedie, archeologický výskum. Plánovaný začiatok samotných stavebných prác sa na hrade plánuje na prelome mesiacov marec a apríl.

Čas potrebný na stavebné úpravy hradu pravdepodobne presiahnú jeden rok. Zmenami však neprejdú iba historické hradby. V priestoroch Južného opevnenia, ktorého rozloha tvorí približne jednu tretinu hradného areálu, pribudnú informačné tabule i oddychové zázemie napr. v podobe lavičiek. Od Pamätníka umučených na Brezine, cez Čerešňový sad až po nový vstup na hrad bude zároveň vytvorený tematický náučný chodník a oddychové zóny.

Rekonštrukcia skleníka

Stavebný ruch na hrade však týmto projektom ani zďaleka nekončí. Dlho očakávanou obnovou prejde aj administratívna budova, medzi Trenčanmi známa ako Skleník. Na jej prestavbu kraj vyčlenil vo svojom rozpočte 480 tis. €. „Súčasne tu vznikne dočasné návštevnícke centrum, v ktorom sa turisti budú môcť dozvedieť aj základné informácie o prehliadkach alebo podujatiach realizovaných na hrade, či v iných expozíciách múzea. Pribudne aj prevádzka predajne suvenírov,“ doplnil riaditeľ Trenčianskeho múzea Peter Martinisko.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM