Rôzne

Trenčín zaplavilo 130 elektrických kolobežiek: Vieme, ako ich možno používať

V Trenčíne začínajú jazdiť zdieľané elektrické kolobežky. Prinášame viac o tom, ako a kde ich sa dajú využívať.

Ilustračný obrázok k článku Trenčín zaplavilo 130 elektrických kolobežiek: Vieme, ako ich možno používať
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Trenčania a návštevníci mesta sa môžu od utorka 28. júla po meste premiestňovať na elektrických kolobežkách. Testovať ich tam začne súkromná spoločnosť.

130 kolobežiek

Ako informovala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová, prepravná spoločnosť rozmiestnila v meste okolo 130 kolobežiek. Podmienkou ich použitia je vek minimálne 18 rokov, aplikácia v mobilnom telefóne, pripojenie na internet a platobná karta.

„Pre jazdu na kolobežke treba využívať prioritne cyklotrasy a pravé krajnice ciest. Na chodníku je jazda elektrickou kolobežkou povolená, ale len rýchlosťou chôdze a na jeho pravej strane,“ povedala Ságová.

40 kilometrov

Ako ďalej uviedla, jazdec musí kolobežku riadiť oboma rukami, byť na kolobežke sám, neťahať iné zariadenie a v prípade niekoľkých jazdcov isť na kolobežkách jednotlivo za sebou. „Maximálna rýchlosť kolobežiek je 25 kilometrov za hodinu, v peších zónach a na vybraných úsekoch mesta je automaticky znížená na 10 kilometrov za hodinu. Na jedno nabitie prejde kolobežka viac ako 40 kilometrov a pri každom dobíjaní je dezinfikovaná,“ doplnila s tým, že v niektorých lokalitách je rýchlosť automaticky obmedzená.

Ako dodala, fungovanie systému a správanie sa jazdcov budú priebežne vyhodnocovať. Všetky podnety a pripomienky je potrebné nasmerovať na prevádzkovateľa služby.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Niekoľko dní fungujú už aj v uliciach Prešova.

Novinka v uliciach Prešova: Elektrické zdieľané kolobežky
7
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM