Rôzne

V Trenčíne vznikne moderné kreatívne centrum: Ministerstvo pošle tučnú dotáciu

Po Kine Hviezda ide do Trenčína druhá významná investícia na podporu kultúrneho a kreatívneho priemyslu.

Ilustračný obrázok k článku V Trenčíne vznikne moderné kreatívne centrum: Ministerstvo pošle tučnú dotáciu
Zdroj: Trenčianska univerzita

V areáli Katedry špeciálnej techniky Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka (TnUAD) vznikne nové kreatívne centrum. O podpise zmluvy na nenávratný finančný príspevok vo výške 4,3 milióna eur informovali rektor TnUAD Jozef Habánik a štátna tajomníčka Ministerstva kultúry (MK) SR Zuzana Kumanová.

Zvýšenie potenciálu

Podľa Habánika je cieľom vybudovať a zmodernizovať infraštruktúru pre rozvoj kreatívneho a kultúrneho sektora v Trenčianskom kraji. Konkrétne ide o vznik kreatívnych dielní pre začínajúcich podnikateľov, živnostníkov, remeselníkov a študentov.

Zámerom zriadenia kreatívneho centra v podmienkach univerzity je násobiť potenciál pre špičkové štúdium, vedu, technológie, inovácie a vytvárať prostredie, ktoré motivuje študentov a absolventov k podnikateľským zručnostiam, rozvíja talent a tvorivosť.

Viac správ zo Slovenska

Moderné centrum

Na ploche s rozlohou takmer 850 štvorcových metrov vzniknú štyri remeselné dielne s moderným prístrojovým vybavením, priestory pre podporu kreatívnej tvorby ako front office, denná kaviareň, prednáškové priestory či oddychová zóna a coworkingové priestory.

„Počítame s vytvorením 20 nových pracovných miest a ďalších príležitostí pre 130 jednotlivcov, ktorí budú môcť využívať všetky poskytované služby a podporou pre 25 podnikateľov vo forme inkubačnej a akceleračnej schémy v kultúrnom a kreatívnom priemysle,“ doplnil Habánik s tým, že po Kine Hviezda ide o druhú významnú investíciu na podporu kultúrneho a kreatívneho priemyslu v Trenčíne, ktorá prispeje k ambícii Trenčín Európske hlavné mesto kultúry 2026.

Správy z Trenčína a okolia

Príspevok ministerstva

Podľa Kumanovej časť projektov na budovanie kreatívnych centier podporil rezort kultúry už v minulom roku. „Na ministerstve sme našli dodatočné zdroje, aby sme mohli podporiť ďalšie dobré projekty. Videli sme potenciál aj v ďalších projektoch, na ktoré sme minulý rok nemali finančné prostriedky a podporíme ďalšie tri projekty kreatívnych centier. Dva projekty sú univerzitné a jedno na podporu kultúrno-kreatívneho centra RTVS v Košiciach,“ doplnila štátna tajomníčka.

Z príspevku 4,3 milióna eur pôjde podľa Habánika na nové technológie 2,9 milióna eur, do stavebných úprav pôjde 320 000 eur. Trenčianska univerzita sa bude na projekte podieľať sumou 214 000 eur.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

S budovaním by sa malo začať v druhej polovici roka 2021, a to najskôr rekonštrukciou priestorov pre inštaláciu moderných technológií, priestorov pre office, coworking a zelenej smart oddychovej zóny.

FOTO: Na Trenčianskej univerzite vybudujú za 4,3 mil. eur nové kreatívne centrum
4
Galéria
Zdroj: Trenčianska univerzita

Správy z Trenčianskeho kraja

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM