Rôzne

Významný míľnik trenčianskej synagógy: S pamiatkou majú veľké plány

Začala sa verejná zbierka na kompletnú obnovu trenčianskej synagógy, z ktorej má byť moderné kultúrne centrum.

Ilustračný obrázok k článku Významný míľnik trenčianskej synagógy: S pamiatkou majú veľké plány
6
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Trenčianska Židovská náboženská obec (ŽNO) spustila verejnú zbierku na kompletnú obnovu tamojšej synagógy. Informovala o tom predsedníčka ŽNO Oľga Hodálová.

„Pripomíname si významný míľnik – 23. septembra 1913 slávnostne otvorili a vysvätili trenčiansku synagógu. Práve tento deň sme si vybrali aj pre ďalší významný krok – rozhodli sme sa spustiť verejnú zbierku na komplexnú opravu tejto nádhernej pamiatky,“ uviedla Hodálová.

Obnova

Trenčianska synagóga sa minulý rok zaradila medzi budovy, ktoré podporili z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a zo štátneho rozpočtu. Financie však nebudú stačiť na kompletnú rekonštrukciu tejto viac ako 100-ročnej stavby.

Viac správ zo Slovenska

„Celková suma oprávnených nákladov je milión eur, vďaka takzvanému nórskemu projektu ale dokážeme obnoviť len asi polovicu interiéru,“ uviedla Hodálová. Ďalšou komplikáciou je podľa nej výrazné zvýšenie cien stavebných materiálov a prác v dôsledku pandémie, pre ktoré museli projekt ešte okresať.

Kultúrne centrum

Synagóga by mala po skončení stavebných prác fungovať vďaka grantom EHP ako moderné kultúrne centrum, v ktorom sa budú konať koncerty, výstavy, workshopy a ďalšie podujatia.

„Opäť otvoríme svoje brány a naším cieľom je, aby sa synagóga stala dôstojným stánkom pre kultúrne dianie, ktoré presiahne hranice krajského mesta. Na kompletnú rekonštrukciu priestorov tejto národnej kultúrnej pamiatky ale potrebujeme pomoc verejnosti,“ dodala Hodálová s tým, že zoznam darcov zverejnia a po dokončení rekonštrukcie sprístupnia v priestoroch synagógy.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Trenčína a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM