Správy

Zelená domácnostiam má zelenú. Štát vám preplatí aj slnečné kolektory

Domácnosti z mimobratislavských krajov majú oddnes možnosť nechať si preplatiť zariadenia obnoviteľných zdrojov energie. Na čo vám poslúžia poukážky?

Ilustračný obrázok k článku Zelená domácnostiam má zelenú. Štát vám preplatí aj slnečné kolektory
Zdroj: TASR

Tretie kolo projektu Zelená domácnostiam spustila Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) v urotok 6. septembra o 12.00 hodine.

Ak máte rodinný a bytový dom v mimobratislavskom kraji a chcete ich vybaviť inštaláciou malých zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie, uchádzajte sa o poukážky. Vyčlenené sú štyri milióny eur.

Na čo sú poukážky?

Finančnú podporu môžete získať buď na malé zariadenia na výrobu elektriny s výkonom do 10 kW kde patria fotovoltické panely, alebo na zariadenia na výrobu tepla.

Sem patria slnečné kolektory, kotly na biomasu a tepelné čerpadlá. Na inštaláciu a podanie žiadosti o preplatenie máte tri mesiace.

Pri dvoch prvých kolách projektu využili domácnosti vyše 3000 poukážok v hodnote 6,7 milióna eur.

Budú aj ďalšie kolá

„Evidujeme stále vysoký záujem o poukážky, čo nás teší, ale spôsob financovania projektu má svoje špecifiká a neumožňuje uvoľniť naraz vyššiu sumu pre jednotlivé kolá. Vzhľadom na celkovú sumu projektu 45 miliónov eur sa domácnosti z mimobratislav­ských regiónov nemusia obávať, že nebudú uspokojené v ďalších už plánovaných kolách,“ uviedol pre TASR vedúci oddelenia komunikácie SIEA Stanislav Jurikovič.

Čítajte aj: Potešujúca správa. Pokuta za jazdu bez diaľničnej známky sa výrazne zníži

Keďže financie z projektu sú určené pre domácnosti, agentúra bude overovať či ich nevyužívajú aj podnikateľské subjekty. K poukážkam z prvého a druhého kola plánuje takmer 400 kontrol.

V tejto súvislosti budú záujemcovia od tretieho kola k žiadosti o preplatenie poukážky predkladať aj vyhlásenie o osobnom alebo majetkovom prepojení zhotoviteľa a domácnosti, kde sa vykonala inštalácia zariadenia.

Ako teplé rožky

Poukážky idú doslova ako teplé rožky. Prvé dve kola sa nezaobišli ani bez špekulácií. Podozrenia vyvolal napríklad už fakt, že SIEA oznámila v piatok 29. januára večer, teda v poslednej chvíli, že sa 2. kolo otvára už v pondelok – no bez udania konkrétnej hodiny, od ktorej bude možné vypĺňať žiadosti.

Čítajte aj: Dosiahneme prvenstvo? Slovenská robotická plachetnica sa pokúsi preplávať Atlantik

Mnohí žiadatelia doslova sedeli pri počítačoch, aby zistili, že sa druhé kolo otvorilo o 12. hodine na poludnie, no v priebehu niekoľkých minút sa vyčerpali prakticky všetky poukážky. Pritom prvé kolo prebiehalo niekoľko dní. Viacerí neúspešní žiadatelia kritizovali fakt, že sa dozvedeli o zápornom výsledku až po niekoľkých hodinách. A tiež, že SIEA dodatočne informovala, že v tomto kole nebola fotovoltika zahrnutá vôbec. Práve o tento zdroj má záujem väčšina občanov.

Aktuálne informácie o stave čerpania a termínoch vyhlásenia ďalších kôl sú k dispozícii na stránke zelenadomacnos­tiam.sk.

Národný projekt SIEA je financovaný z Operačného programu Kvalita životného prostredia, ktorý riadi Ministerstvo životného prostredia SR. V pilotnom projekte bude v prvej fáze do konca roku 2018 k dispozícii 45 miliónov eur. Celková výška podpory zostáva naďalej na úrovni pôvodných 115 miliónov eur z európskych a štátnych zdrojov.

Ilustračné foto, TASR

Obnoviteľné zdroje
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM