Marek Vatraľ Kultúra

Zo svetových festivalov do Trenčína: PROGRAM festivalu BE2CAN deň po dni

Festival prinesie prehliadku vysoko hodnotených filmov z Cannes, Berlína a Benátok. Aké diela sa u nás predstavia?

Ilustračný obrázok k článku Zo svetových festivalov do Trenčína: PROGRAM festivalu BE2CAN deň po dni
Zdroj: Radoslav Števčík Facebook

Prehliadku BE2CAN, cieľom ktorej je predstaviť divákom renomované filmové snímky z troch prestížnych európskych festivalov pripravuje distribučná filmová spoločnosť Film Europe.

"Jej cieľom je dostať k divákom filmy, ktoré umožňujú nahliadnuť do aktuálneho festivalového diania, ktoré v bežnej distribúcii chýba. Neobmedzujeme sa len na uvádzanie, naším cieľom je kritická selekcia a diskusia nie- len o samotných filmoch, ale aj o festivaloch, ich dramaturgii, politike a oceneniach. Be2Can funguje zároveň ako filmová prehliadka, kritická platforma a diskusné fórum, " informujú organizátori na oficiálnej stránke festivalu.

Z 12 špičkových filmov sa na 5. ročníku festivalu BE2CAN v trenčianskom kine ArtKino Metro predstaví od 27. septembra do 30. septembra až 7 zásadných filmov.

PROGRAM

Štvrtok 27. 9. / 17:00 hod.

Tranzit

Nemecký režisér Christian Petzold vo filme Tranzit preskúmava fantómy európskej migrácie a identity. V jeho neobvykle poňatom filme s množstvom melodramatických i politických motívov je príbeh z čias nemeckej okupácie Francúzska zasadený do súčasných reálií. Hlavnou postavou filmu je Georg, ktorý postupne prijíma totožnosť ľudí, s ktorými ho dávajú dokopy tragické okolnosti. Tá mu síce umožňuje dostať víza a odplávať jednou z posledných lodí, ktoré opúšťajú Marseille, ale spolu s ňou na seba berie aj niektoré ťaživé dôsledky. V Marseille totiž nachádza „svoju“ ženu, ktorú pozná len z listu. Vezme na seba s novou identitou aj nový vzťah a novú budúcnosť?

Štvrtok 27. 9. / 20:00 hod.

Utøya, 22. júla

22. júla 2011 o 15:30 exploduje v centre Osla bomba. Zhruba dve hodiny po tejto udalosti na malom ostrove Utøya diskutujú o teroristickom útoku skupinky mladých ľudí, ktorí sa tu stretli na letnom tábore Zväzu robotníckej mládeže. Keď zaznejú prvé výstrely, nikto netuší, že sa skupina 600 detí a dospievajúcich stáva ďalším cieľom teroristu. Film Erika Poppeho je pôsobivým zachytením masakra z pohľadu jednej z obetí. Tvorcovia zvolili jednozáberovú metódu. Z extrémnej blízkosti sledujú zúfalý únik 18 – ročnej Kaji, do osudu ktorej scenáristky premietajú útržky niekoľkých skutočných príbehov tých, ktorí prežili 72 minút teroru na ostrove Utøya.

Piatok 28. 9. / 17:00 hod.

3 dni v Quiberone

Pre celé generácie divákov je Romy Schneider naplnením romantického sna – noblesnou cisárovnou Sissi. Do francúzskeho letoviska Quiberon však prichádza ako zlomená žena, herečka na sklonku kariéry, matka, ktorá sa márne snaží nadviazať vzťah s vlastným dieťaťom, osobnosť výrazne rozkolísaná sklonmi k alkoholizmu a depresiám. V melancholických kulisách prímorského strediska má podstúpiť pomyselné vzkriesenie – jeho súčasťou je popri ozdravných procedúrach aj rozsiahle interview, ktoré prichádza urobiť novinár nemeckého denníka Stern Michael Jürgs a zdokumentovať fotograf Robert Lebeck, Romina dávna známosť. Film Emily Atef je hlboko pôsobivým a dojemným portrétom výraznej osobnosti.

Piatok 28. 9. / 19:00 hod.

Záhada Silver Lake

Po znamenitom metahorore Neutečieš sa osobitý režisér David Robert Mitchell vydal na halucinogénny výlet po Los Angeles: jeho meandrujúci neonoir Záhada Silver Lake sa točí okolo tridsaťtriročného Sama, ktorý sa po zmiznutí svojej záhadnej susedky Sarah púšťa do surreálneho pátrania, aby dekódoval tajomstvá, škandály a konšpirácie ukrývajúce sa v hlbinách Mesta anjelov. Hypnotický a zábavný triler bezmála lynchovského razenia poháňa tak ústredná obsedantná figúra, ako aj vycibrený soundtrack, dejové zvraty a nespočetné popkultúrne referencie, z čoho sa napokon skladá tajná história L. A. Film, ktorý je zároveň subverzívnou hračkou i netradičnou poctou ére klasického Hollywoodu.

Sobota 29.9. / 19:00 hod.

Zlodeji

Z canneskej súťaže sa predstaví spomínaná jemná japonská filmová freska Zlodeji o päťčlennej chudobnej rodine, ktorá sa živí drobnými krádežami. Obdivuhodná súdržnosť im dovolí, aby si do svojho minibytu vo veľkosti 25 metrov štvorcových adoptovali dievča. Koreeda vo svojom filme odhaľuje súčasné Japonsko ako krajinu tradičných silných rodinných väzieb, ale aj hlbokých sociálnych priepastí.

Sobota 29.9. / 21:00 hod.

Modlitba

Príbeh dvadsaťdvaročného Thomasa, ktorý prichádza do katolíckeho rehabilitačného centra vo francúzskych Alpách, aby tu zabojoval so závislosťou od heroínu, je štúdiou (ne)dobrovoľnej rehole a premeny prchkého adolescenta na svojbytnú duchovnú bytosť. Najväčšími prednosťami filmu sú neokázalá, precízna réžia, odvaha rozprávať príbeh v bolestivom detaile a brilantné herecké obsadenie. Kahnov film je pokornou charakterovou štúdiou i formálne čistou, tichou oslavou ľudského súcitu a odhodlanosti – nenápadnou, ale prenikavou a nesentimentálnou snímkou o viere, možnostiach nápravy, rôznych podobách závislosti a ťažkej voľbe medzi láskou k človeku a láskou k Bohu.

Nedeľa 30. 9 / 20:00 hod.

Posledné večery na Zemi

Hypnotický romantizujúci neonoir najtalentovanej­šieho súčasného čínskeho filmára Gana Biho je magickou meditáciou o priestore a čase i enigmatickou básňou o strate a bolesti, snom utkaným z nespoľahlivej pamäti, melancholicky rozostrenej prítomnosti a minulosti, ktorá možno dokonca ani nebola. Podmanivý rytmus a trúchlivá obrazotvornosť filmu o mužovi, ktorý hľadá svoju dávno stratenú lásku, pripomína ponurejšiu a abstraktnejšiu verziu raných filmov Wonga Kar-waia či vrcholných diel Andreja Tarkovského. Film, ktorý nás zavádza do fantastických ruín provinčného mesta Kaili na juhovýchode Číny, vrcholí vyše 50-minútovým záberom-zjavením, natočeným bez jediného strihu v 3D.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM