Marek Vatraľ Kultúra Rôzne Správy Video

Andrej o svojom novom filme Trenčín: Hrad tam ale budete čakať márne, VIDEO

Trenčan Andrej Danóczi zverejnil formálne pozoruhodný krátky animovaný film s príznačným názvom Trenčín. Spoznáte v ňom naše významné historické pamiatky?

Zdroj: YouTube.com

Príležitostný umelec Andrej Danóczi z Trenčína sa podľa jeho slov vo voľnom čase venuje nielen tvorbe experimentálnej hudby, ale aj foteniu, kresleniu či dokonca práci s filmom. Len nedávno dokončil svoj posledný experimentálny výtvarný film s príznačným názvom Trenčín /2018/.

Vzhľadom k zaujímavému formálnemu spracovaniu si určite zaslúži pozornosť, hoci ako sám tvrdí, nie je to film o Trenčíne, ale skôr film, ktorý sa téme mesta venuje. Práca na filme mu podľa jeho slov trvala približne šesť týždňov.

„Myslím, že jedným zo stimulov k začatiu tohto dlhšie zamýšľaného projektu bola maľba "I love youch“ od Sandry Popaďákovej z podchodu pod Hasičskou ulicou, ktorá vznikla počas festivalu Fest Art. Z malieb v podchode sa vo filme ešte objaví „Váh“ od Vyšinutej Kristy. Napriek tomu, že Trenčín, rovnako ako všetky moje filmy nie je primárne vytvorený pre konkrétnu skupinu ľudí, nehľadá si k divákovi cestu, ale naopak, počíta s divákom, ktorý bude ochotný pristúpiť na jeho jazyk," prezradil Andrej o svojom novom filme.

Zároveň dodal, že spomínaný krátky film nekladie žiadne otázky a nehrá sa ani na dokument. Ukazuje ale známe trenčianske stavby, sochy, zákutia, obrazy a ich časti v iných, často výtvarne deformovaných konšteláciach. Surrealistickú poetiku v ňom podfarbujú záhadne sugestívne zvukové ilustrácie.

Vo filme podľa neho ale chýba najväčšia dominanta mesta – Trenčiansky hrad. „Z neho tu nájdeme len jednú časť, konkrétne administratívnu budovu, ktorá bola tento rok necitlivo asanovaná. Z asanovaných stavieb nesmie chýbať najvýznamnejšia trenčianska stavba 20. storočia Sázelová vila, ktorá sa nachádzala v Kollárovej štvrti. Nájdeme tu aj "lízatka“ či odstránené umelecké diela nachádzajúce sa vo verejnom priestore," upresnil Andrej na margo svojho nového filmu.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

V Trenčíne pôsobí veľa umelcov. Pozrite si fotogalériu z festivalu Fest Art 2018, keď skrášľovali podchod na Hasičskej ulici.

V obrazoch: Maľovanie podchodu na Hasičskej
31
Galéria
Foto: Marek Vatraľ
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM