Marek Vatraľ Kultúra

Dobrá architektúra je aj blízko nás: PROGRAM špeciálneho festivalu v skratke

Pozrite, čo je hlavnou témou špeciálne zameraného festivalu v Trenčianskych Tepliciach. Ktorými miestami nás organizátori prevedú?

Ilustračný obrázok k článku Dobrá architektúra je aj blízko nás: PROGRAM špeciálneho festivalu v skratke
Zdroj: TASR

Podujatie Deň architektúry, na ktorom architekti a historici bezplatne sprevádzajú širokú verejnosť po dobrej architektúre, sa od roku 2011 koná v desiatkach českých miest. Postupne sa udomácňuje aj na Slovensku. Poslednú septembrovú sobotu, 29. septembra, sa po piatich rokoch vracia aj do Trenčianskych Teplíc.

„Hlavnou témou tohtoročného Dňa architektúry je ,Architektúra spoločneʻ, ktorou si festival pripomína 100 rokov od založenia Československa. Trenčianske Teplice reprezentujú túto tému ideálne. Českí architekti Bohuslav Fuchs a Jaromír Krejcar tu počas prvej republiky zanechali to najlepšie, čo tu vôbec za posledných 100 rokov v našich dvoch krajinách vzniklo a prechádzka krátkou kúpeľnou promenádou je dnes pre každé pozorné oko otvorenou knihou dejín architektúry modernizmu 20. storočia," informujú organizátori podujatia.

Po stavbách a miestach, ktoré vytvorili z Trenčianskych Teplíc jedno z najkrajších kúpeľných miest strednej Európy, návštevníkov prevedú Andrea Kalinová, Martin Zaiček z iniciatívy Opustená (re)kreácia a Peter Szalay z Oddelenia architektúry SAV v Bratislave.

PROGRAM

Liečebný dom Machnáč

Prechádzka bude podľa organizátorov zameraná najmä na spustnutý liečebný dom Machnáč, ktorý chátra od roku 2002. Výkladom bude návštevníkov sprevádzať čerstvá absolventka architektúry Lenka Borecká, ktorá sa možnou rekonštrukciou vzácneho objektu zaoberala vo svojej diplomovej práci. Zraz na podujatie je o 14:30 hod. pri Hudobnom pavilóne pred Kursalonom.

Premietanie filmu Po sezóne

Následne bude na programe premietanie filmu Po sezóne režisérky Andrey Kalinovej, ktorý sa venuje fenoménu tejto výnimočnej budovy prostredníctvom ľudí, ktorí boj za záchranu Machnáča ešte nevzdali. Podujatie sa uskutoční v Kine Prameň o 15:30 hod.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM