Tlačové správy

Hazard v Trenčíne zostáva, pomohla mu aj diskusia s odborníkmi

Na septembrovom hlasovaní trenčianskeho mestského zastupiteľstva zákaz hazardu neprešiel, Trenčania si tak hazardné hry budú môcť zahrať aj naďalej.

Ilustračný obrázok k článku Hazard v Trenčíne zostáva, pomohla mu aj diskusia s odborníkmi
Zdroj: Unsplash.com

Mesto však plánuje časť z peňazí od prevádzkovateľov herní investovať do prevencie závislosti na hazardných hrách.

Dôkladná príprava

Hlasovaniu na mestskom zastupiteľstve predchádzala augustová diskusia s odborníkmi na tému zákazu hazardu. Podľa primátora mesta Richarda Rybníčka chcelo mesto dať poslancom dostatok času na dôkladné zváženie veci. Poslanci tak mali možnosť vypočuť si názory zo strán prevádzkovateľov herní, odporcov hazardu ale aj odborný názor riaditeľa Centra pre liečbu drogovo závislých v Bratislave, ktoré sa venuje tiež patologickým hráčom. Rozprávali sa nielen o dopadoch hrania hazardu na životy bežných ľudí ale aj o možných negatívach súvisiacich s potenciálnym likvidačným zákazom, ktorý herniam v Trenčíne v prípade odsúhlasenia predkladaného návrhu hrozil.

Likvidačné podmienky

Momentálne je v meste Trenčín zakázané prevádzkovať herňu bližšie ako 200 metrov od škôl a iných podobných zariadení a hazard má stopku aj počas štátnych sviatkov. V prípade, že by navrhované sprísnenie podmienok až na vzdialenosť 500 metrov od spomínaných zariadení uspelo, hazard by z Trenčína prakticky vymizol. Silným argumentom proti sprísneniu podmienok teda boli chýbajúce financie z hazardu v mestskom rozpočte a tiež rozmach hazardných hier online v digitálnej forme.

Keď zákaz nič nerieši

„To bol materiál, ktorý hovoril o zákaze kamenných herní. Ja, samozrejme, vnímam problém so závislosťou a toto v žiadnom prípade nespochybňujem. Ja len hovorím o tom, že existuje veľa možností pre týchto jednotlivcov, kde môžu realizovať svoju závislosť,“ vyjadril sa na margo navrhovaného sprísnenia viceprimátor mesta Trenčín Ján Forgáč odkazujúc na lotérie či online stávkovanie.

„Keď v Trenčíne zakážete hazard, posunie sa to do okolitých dedín,“ vysvetlil primátor mesta Richard Rybníček. „Pre mestá je to nevýhodné hlavne z toho pohľadu, že im z prevádzky hazardných hier plynú vysoké peniaze a tieto peniaze by pri zatvorených kamenných herniach neskončili nikde inde ako stále len v hazardných hrách, ale mestá a obce by už z toho nemali nič,“ vysvetlila hovorkyňa Asociácie zábavy a hier Dominika Lukáčová narážajúc na fakt, že pri hraní hazardných hier online žiadne odvody mestám neplynú. Mesto Trenčín pritom momentálne za jeden rok zinkasuje za licencie kamenných prevádzok, kasín a herní približne 350 000 eur.

Správne rozhodnutie

Rozhodnutie trenčianskych poslancov vítajú najmä prevádzkovatelia kamenných herní, ktorí pred úplným zákazom dôrazne varovali. „Sme radi, že sa poslanci nakoniec zodpovedne rozhodli pre primeranú reguláciu a nie prohibíciu, o ktorej odborníci sami hovoria, že nie je dobrým riešením pre mestá a obce,“ zhodnotila výsledky hlasovania Lukáčová. „Trenčín sa týmto krokom zaradil medzi mestá, ktoré v najbližších rokoch nebudú musieť bojovať s nelegálnym hazardom,“ dodala.

Riešenie, ktoré privítajú všetci

Viceprimátor mesta Trenčín už naznačil, že bude bojovať za to, aby peniaze, ktoré mesto z hazardných hier získa, putovali na prevenciu závislosti od hazardných hier. „Osobne budem iniciovať to, aby peniaze, ktoré mesto zinkasovalo za hazard, skončili práve v týchto programoch. Aby neboli minuté na iné veci, ale aby ich mesto investovalo do edukácie a aby sme tú závislosť pomáhali riešiť,“ uzavrel viceprimátor.

Ruku k dielu však radi priložia aj samotní prevádzkovatelia herní. Už v augustovej diskusii na tému zákazu hazardu odznelo, že v rámci spoločenskej zodpovednosti radi podporia programy na liečbu závislostí či kultúrne podujatia alebo športové talenty. „Sme pripravení komunikovať so samosprávou a hľadať riešenia, ako spoločne prispieť k skvalitneniu prostredia v ktorom žijeme,“ uzavrela za Asociáciu zábavy a hier Dominika Lukáčová.

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: HUGO BACH
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM