Rôzne

Hrad Beckov čaká veľká obnova: Remišová sľubuje rozvoj turizmu v regióne

Granty na obnovu Beckovského hradu sú už schválené. Ministerka hovorí o tom, čo táto rekonštrukcia umožní.

Ilustračný obrázok k článku Hrad Beckov čaká veľká obnova: Remišová sľubuje rozvoj turizmu v regióne
10
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Na obnovu hradu Beckov pôjde z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórska, ktoré rozdeľuje Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, viac ako 800 000 eur. Informovala o tom vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí).

Celoročné sprístupnenie

„Granty EHP a Nórska zohrávajú významnú úlohu pri záchrane a obnove nášho kultúrneho dedičstva. Teší ma, že teraz sa dočká rekonštrukcie známy hrad Beckov,“ povedala.

Z podpory 809 000 eur sa budú podľa Remišovej financovať stavebné a reštaurátorské práce, ale tiež vybavenie pre plánované kultúrne, vzdelávacie a spoločenské aktivity na hrade. „Táto rekonštrukcia umožní celoročné sprístupnenie hradu verejnosti a bude mať veľmi pozitívny dosah na rozvoj turizmu v regióne,“ uviedla Remišová.

Obnova

Projekt obnovy získal grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska (EHP) a zo štátneho rozpočtu SR v rámci programu Kultúra. Obec so žiadosťou o projekt uspela v rámci výzvy Podnikanie v kultúre, kultúrne dedičstvo a kultúrna spolupráca, ktorej cieľom je podpora obnovy a revitalizácie objektov kultúrneho dedičstva pre jeho opätovné alebo ďalšie využitie a podpora ich podnikateľského potenciálu. Realizuje ho obec Beckov a jeho partnermi sú Združenie historických miest a obcí, Stredná odborná škola Nové Mesto nad Váhom a nórska vysoká škola.

Detaily obnovy hradu Beckov predstavia v stredu (10. 3.) na videokonferencii DRAGON – Urobme autentickú rekonštrukciu a poďme do toho.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Trenčianskeho kraja

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM