Zuzana Vajayová Kultúra

INÉ KAFE v Trenčíne? Beznádejne vypredané!

V sobotu, 18. februára sa uskutočnil v trenčianskom Piano klube jeden z dvanástich koncertov v rámci turné k novej doske skupiny Iné Kafe – Právo na šťastie.

Prinášam rozhovor s členmi skupiny (pred koncertom) :

Ako prebiehali prípravy na turné? Čo všetko budú mať možnosť ľudia počuť?

Dodo: Playlist sme tvorili spoločne. Pesničky sme sa snažili dať do playlistu v takom poradí, aby sa bavili nielen ľudia ale aj my. Príprava na túto šnúru začala koncom minulého roka – v skúšobni sme makali – december, január.. a posledné 3–4 dni pred začiatkom turné sme si prenajali klub, kde sme skúšali ešte svetlá, zvuk .. aby všetko klapalo.

Vratko: Keby sme to zrátali, tak fakt asi mesiac vkuse sme sa na toto turné chystali, takže príprava bola skutočne intenzívna. A treba podotknúť jednu vec – my sme playlist nabíjali narozdiel od iných kapiel, ktoré playlisty zhotovujú. Nabíjali ako zbraň, aby ľudia – keď si už kúpili ten lístok na náš koncert, odišli spotení, unavení, vykričaní a zničení. Menili sme piesne aj ich poradie niekoľkokrát. Chalani prišli, že hrajme Palicu 3 a ja že preboha, nebláznite ..

Dodo: A dnes je to jeho najobľúbenejšia pesnička…

Vratko: Áno…NENI! (smiech) Nakoniec si hovoríme, keď teda dáme trojku, tak dajme všetky palice. Takže turné začína „palicami“ – 4,3,2,1 potom ide Právo na šťastie a postupne dávame ďalšie kultové piesne na začiatok a na záver tie hitovečky, bez ktorých by to nebolo ono. Playlist obsahuje 28 piesní. Je sa na čo tešiť.

Ako zatiaľ hodnotíte turné?

Vratko: Zatiaľ veľmi dobre. Z koncertu na koncert je to lepšie. Aj my sme zohranejší, aj tím – osvetlovači, zvukári, sa sceľuje. Ale nechcem tým povedať, že prvá Praha bola o niečo horšia ako tie ďalšie koncerty. Mne osobne sa hrá toto turné lepšie ako minulý rok. Je to aj tým, že v lete sme odohrali nejaké festivaly, takže sme sa fakt zohrali.

Cítili ste nejaký rozdiel medzi slovenskými a českými fanúšikmi?

Dodo: Vôbec nie. Včera (pozn. red. v piatok 17.2) prišlo do Žiliny veľa moravákov, aj na českých koncertoch boli nejakí slováci. Žiadne rozdiely.

Vratko: V Žiline to bol teda masaker. Boonker bol jediný klub v Žiline, čo nám ako tak vyhovoval. Síce tam bolo horúco, pot kvapkal zo stien .. ale bolo to fakt úžasné. Sme zvedaví na Trenčanov.

Chystáte nejaké prekvapenie?

Vratko: Na prekvapenia sme už starí. Skôr sa sústredíme na úroveň šou, aby to malo nejakú gradáciu a publikum spolupracovalo s nami vrámci spievania textov. O tom sú naše koncertné šnúry. Niekomu sa môže zdať, že koncert trvá krátko oproti turné iných kapiel. Ale my hráme aj 6 songov vkuse, potom sa prihovoríme fanúšikov a dáme im ďalšiu dávku narozdiel iných skupín.

Dodo: Zdá sa nám zbytočné kecať po každej pesničke. Veď ľudia sa prišli vyskákať, nie rozprávať. Snažíme sa urobiť šou na úrovni – to je naše „prekvapenie“.

Spomínali ste, že najbližšie turné bude až o 3 roky. Čo medzitým plánujete robiť?

Dodo: Takéto klubové turné bude až v roku 2015, kedy oslávime 20.výročie kapely. Dovtedy, samozrejme, nejaké letné festivaly odohráme, možno zopár koncertov …

Vratko: Keď hráme turné, tak vždy to je v kluboch – Praha, Košice, Bratislava, Trenčín. Ak budeme hrať do toho roku 2015, tak skôr v mestách, kde sme dlho nehrali. Napríklad Prievidzu, Trnavu, Nitru – veľké mestá, ktoré bohužiaľ nemajú kluby, tak budeme hľadať nejaké kompromisy. A chceme skúsiť aj Poľsko. Zdá sa nám, že na Slovensku a v Česku sme už teraz veľa hrávali v poslednom čase.

Takže nový album najbližšie tri roky fanúšikovia čakať nemajú?

Dodo: Ak Vráťo chytí slinu, napíše nejaké texty a podarí sa, možno bude aj nový album…

Vratko: Keď si dám zo tridsať pív…(smiech) Nová doska – to je ešte vo hviezdach …

**Vratko, po poslednom českom koncerte, ktorý bol v Brne si ochorel. Ako sa cítiš? Čo Ťa „postavilo na nohy“ ? **

Vratko : Čo ma postavilo na nohy? Antibiotiká. Tri dni som sa vyležal, štvrtý deň bol koncert v Žiline, teraz je to už lepšie. Jasné, že vyležať chorobu 10 dní vkuse, čajíčkovať – je neporovnateľné, ale turné ide ďalej, koncerty nechceme posúvať. Minulý rok sme museli odkladať 2 koncerty kvôli chorobe, bohužiaľ. Teraz turné končíme 29.teho a od prvého nastupujem do roboty, tak by sme ani nemali kde vtesnať náhradné termíny.

Držím palce, nech všetko vyjde podľa predstáv. Teším sa na koncert a ďakujem za rozhovor.

Chalani: Aj my ďakujeme.

Iné Kafe si pozvali ako predskokana martinskú skupinu s názvom Bačova fujara, ktorá rozohnila fanúšikov skvelým vystúpením. Po nich už prišiel dlhoočakávaný koncert chalanov z Iné Kafe, kde odzneli tie naj piesne z ich tvorby. Ráno, Ružová záhrada, Kašovité jedlá zo starších albumov, či Právo na šťastie, Špinavé objatie, Ani minútu z najnovšej dosky si spievali všetci do jedného. Ako posledná pieseň nemohla chýbať už všetkým dobre známa Záverečná, ktorú odohral Vratko sólo na gitare. Po nej sa rozlúčil s fanúšikmi slovami : „Vidíme sa na Topfeste! Toto je výborný klub, vy ste skvelé publikum. Zatiaľ najlepšie! Ahoj!

Text: Lucia Sluková Foto: Erik Juríček

Koncert Ine Kafe
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM