Iné športy Šport

Ivane Hornej sa splnil SEN: Siláčku zo Soblahova zaradili medzi svetovú špičku

Olympiádou neolympijských športov sú Svetové hry. Na nich sa vďaka voľnej karty predstaví premiérovo aj táto slovenská reprezentantka.

Ilustračný obrázok k článku Ivane Hornej sa splnil SEN: Siláčku zo Soblahova zaradili medzi svetovú špičku
Zdroj: Slovenská asociácia fitnes, kulturistiky a silového trojboja

Slovenskú reprezentantku v silovom trojboji Ivanu Hornú nominoval Výkonný výbor Európskej federácie silového trojboja (EPF) na tohtoročné Svetové hry v americkom Birminghame. Dlhodobo najlepšia slovenská trojbojárka dostala voľnú kartu, ktorú môže exekutíva EPF udeliť len jednu za každý kontinent.

Doteraz nikto

Slovenskú asociáciu fitnes, kulturistiky a silového trojboja (SAFKST) informoval o udelení voľnej karty Robert Keller, generálny sekretár Svetovej federácie silového trojboja (IPF). Horná už niekoľko rokov patrí medzi európsku a svetovú špičku a je držiteľka mnohých národných rekordov. V uplynulom roku získala v klasickom silovom trojboji striebro na ME a bronz na MS za trojboj, v disciplínach pridala ďalšie štyri medaily.

Svetový hry budú v podpornom vybavení, v tomto športovom odvetví vybojovala Horná na ME bronz v trojboji a zlato v mŕtvom ťahu, k nemu pridala striebro z MS.

„Splnil sa mi sen, o ktorom sa mi od začiatku mojej kariéry tajne snívalo. Doteraz na Svetových hrách ešte v silovom trojboji neštartoval žiaden slovenský silový trojbojár a teším sa, že som dostala možnosť ísť reprezentovať Slovensko," uviedla Horná v tlačovej správe SAFKST.

Správy z Trenčína a okolia

Veľká prestíž

„To, čo je pre olympijské športy olympiáda, to sú Svetové hry pre neolympijské športy. Sledované svetové podujatie, kde reprezentovať vlasť je veľká prestíž," povedal viceprezident SAFKST pre silový trojboj Pavol Kovalčík.

„V silovom trojboji je na Svetových hrách špecifická súťaž so špeciálnou kvalifikáciou z MS. So štátnymi trénermi sme už na jar uvažovali, že v ženskej kategórii by to mohlo Ivane Hornej vyjsť. Keďže na SH sa nesúťaží v klasickom trojboji, musela Ivana odsúťažiť ME a MS v dresoch. Vyšlo jej to výborne a dalo sa tušiť, že s jej mŕtvym ťahom by to mohlo vyjsť na voľnú kartu. Napokon to vyšlo a sme veľmi radi, že náš silový trojboj bude mať na tomto športovom sviatku svoje zastúpenie. Viem, že Ivana bude pripravená do Ameriky na jednotku,“ doplnil.

Svetové hry 2022 sa uskutočnia od 7. do 17. júla v Birminghame v štáte Alabama.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Športové správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM