Iné športy

Najväčšia slovenská siláčka: Ivana Horná prepísala tabuľky a získala medaily

To, čo žiadna Slovenka doteraz ešte nedokázala, sa podarilo prekonať siláčke zo Soblahova. Ako si cení svoj úspech?

Ilustračný obrázok k článku Najväčšia slovenská siláčka: Ivana Horná prepísala tabuľky a získala medaily
Zdroj: Slovenská asociácia fitnes, kulturistiky a silového trojboja

Slovenská reprezentantka Ivana Horná získala na majstrovstvách Európy EPF v klasickom silovom trojboji vo švédskom meste Västeras striebornú medailu v trojboji za výkon 505 kg. Predstavila sa v hmotnostnej kategórii do 69 kg.

Najväčší trojboj

Po bronzovom umiestnení na septembrových MS dosiahla ďalší cenný úspech, k troch zlatým medailám z ME pridala tretie striebro.

Darilo sa jej aj v jednotlivých disciplínach, v drepe získala bronz za 180 kg a strieborné kovy pridala v tlaku na lavičke za 105 kg a mŕtvy ťah 220 kg. Zároveň vytvorila štyri nové národné rekordy, keď zlepšila svoje výkony z domácich súťaží. Triumfovala francúzska reprezentantka Prescillia Bavoilová s výkonom 548 kg v trojboji (svetový rekord), v drepe zvíťazila za 205,5 kg (svetový rekord), v tlaku na lavičke 112,5 kg a v mŕtvom ťahu 230 kg (európsky rekord.).

„Absolvovala som v tomto roku svoj štvrtý medzinárodný šampionát v priebehu piatich mesiacov. S výkonom som veľmi spokojná, nakoľko som mala veľmi krátky čas na prípravu, keďže presne mesiac predtým som štartovala na MS v silovom trojboji v dresoch v Nórsku. Získala som už tretíkrát titul vicemajsterky Európy v klasickom silovom trojboji a konečne som prekonala hranicu 500 kg v trojboji. Je to najväčší trojboj medzi ženami na Slovensku vôbec, bez rozdielu hmotnosti," povedala Horná.

Športové správy

Skúsená pretekárka

Na súťaži ju viedol jej tréner, otec Ladislav. „Súťaž prebiehala bez problémov, nakoľko som už skúsená pretekárka. Organizácia bola perfektná, vidno, že si organizátori dali záležať. Taktiež atmosféra bola skvelá, súťaž som si užívala," uviedla v tlačovej správe Slovenskej asociácie fitnes, kulturistiky a silového trojboja.

„Ivane sa tento rok veľmi darilo. Jej výsledky sú výborné a je vidieť, ako rastie svetová konkurencia. To, čo stačilo pred rokmi na titul, dnes nemusí stačiť do prvej desiatky. Som rád, že okúsila aj dresy a uspela. Tam sú totiž otvorené dvere na prestížne Svetové hry. Týmto švédskym šampionátom sme ukončili veľmi úspešný rok, ktorý sa spočiatku vyvíjal veľmi nesmelo a nevedeli sme, či sa vlastne bude súťažiť, najmä či budú ME a MS," povedal Pavol Kovalčík, viceprezident pre silový trojboj SAFKST.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Správy z Trenčína a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM