Rôzne Samospráva

Je to odklepnuté: Parkovanie v Trenčíne bude drahšie

Parkovanie v Trenčíne bude od júla drahšie, zmeny schválili mestskí poslanci. Pozrite sa na to, aké zmeny nastanú.

Ilustračný obrázok k článku Je to odklepnuté: Parkovanie v Trenčíne bude drahšie
Zdroj: TASR

Parkovanie v Trenčíne bude od 1. júla tohto roku drahšie. Zmeny v parkovacej politike mesta schválilo vo všeobecne záväznom nariadení (VZN) mesta na stredajšom zasadnutí trenčianske mestské zastupiteľstvo.

Ceny abonentských parkovacích kariet vzrastú približne o 30 percent, rovnako ako ceny rezidentských kariet v prípade druhého a ďalšieho vozidla na byt. Hodinové parkovné v centre mesta (pásmo A) stúpne z jedného na dve eurá, maximálna denná sadzba vzrastie z deviatich na 18 eur.

Podľa trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka je prijatie VZN dôležité z hľadiska regulácie dopravy v centre mesta a po zavedení regulovaného parkovania na sídlisku Juh a Sihoť III a IV bude Trenčín slovenským lídrom v regulácii parkovania v obytných zónach. „V centre na Palackého ulici nám pri parkovnom jedno euro za hodinu prestala fungovať regulácia, obsadenosť parkoviska bola 99-percentná. Cenu sme museli zvýšiť, aby sme zlepšili obrátkovosť vozidiel na parkovisku,“ doplnil primátor s tým, že VZN spoplatnením nočného parkovania zjednoduší systém parkovania v celom meste.

Výhrady voči novým pravidlám v parkovaní mal poslanec Miloš Mičega, ktorý ako jediný z poslancov hlasoval proti. Podľa neho parkovanie neprináša sľúbené systémové riešenia. „Mesto nebuduje záchytné parkoviská, ľuďom nedávame alternatívu, spoplatňujeme so 100-percentným nárastom centrum. Hovoríme o ekológii, pritom posielame tie isté autá o 50 metrov ďalej do parkovacieho domu alebo o 100 metrov ďalej na Mládežnícku ulicu. Tie autá budú do centra stále chodiť,“ zdôraznil Mičega s tým, že systém parkovania nie je ani v súlade s dlhodobým projektom Trenčín SiTy.

Súčasťou zmien v parkovacej politike je aj úprava časov bezplatného parkovania na Palackého a Hasičskej ulici a na Námestí SNP. Kým doteraz boli parkoviská v pásme A regulované od 8.00 h do 18.00 h, schválenie všeobecne záväzného nariadenia upravuje prevádzkový čas od 9.00 h do 24.00 h celoročne. Dôvodom je zabrániť tomu, aby centrum bolo počas celého víkendu zaplnené autami, ktoré tam nechávajú hostia barov. Návštevníci denných podujatí potom nemajú kde parkovať. Zmena reaguje aj na úpravu času zásobovania a vjazdu do pešej zóny na Mierovom námestí do 9.30 h (namiesto do 11.00 h) s platnosťou od 1. júla.

Na sídlisku Juh je navrhnutá aj nová kategória parkovacích miest s označením dlhodobé nočné. Ide o miesta pri cintoríne (prípadne i na inom vhodnom mieste). Parkovať na nich by mohli bezplatne cez deň napríklad účastníci smútočných obradov. Vo večerných a nočných hodinách budú tieto miesta spoplatnené, aby našli dostatok voľných miest rezidenti s parkovacími kartami.

Parkovanie v Trenčíne kontroluje „CamCar“

Video: TASR videoservis / Zdroj: Dnes24.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM