Rôzne

Jesenná prechádzka mestom: Cieľom bude vojenský cintorín v Kubrej

Témou prechádzky bude Prvá svetová vojna a vznik Československej republiky. Podľa informácií mesta cintorín nie je verejnosti bežne dostupný.

Ilustračný obrázok k článku Jesenná prechádzka mestom: Cieľom bude vojenský cintorín v Kubrej
Zdroj: Mesto Trenčín

Prvá svetová vojna a vznik Československej republiky je témou sobotnej (6. 10.) Prechádzky mestom Trenčín so sprievodcom. Návštevníkov zavedie na vojenský cintorín v trenčianskej mestskej časti Kubrá.

Ako informovala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová, prvá svetová vojna znamenala pre Trenčín mnoho materiálnych škôd, utrpenia a obetí, hoci priamo cez mesto front neprechádzal. V roku 1918 vznikla samostatná Československá republika. Zmenu politického systému sprevádzalo hromadné premenovanie námestí a ulíc, ale aj odhaľovanie a odstraňovanie pomníkov.

„Účastníci prechádzky sa dozvedia, aký bol názor trenčianskych politikov na možnosť vzniku vojny tesne pred jej začiatkom, prečo začali pochovávať vojakov v Kubrej a kde sa nachádzal reliéf Víťaznej Hungárie,“ priblížila Ságová.

Upozornila, že cintorín v Kubrej – Zábraní nie je verejnosti bežne dostupný a je potrebné mať so sebou občiansky preukaz. „Cintorín patrí Ministerstvu obrany SR a je stráženým objektom. Na cintoríne platí zákaz fotografovania,“ pripomenula hovorkyňa s tým, že stretnutie účastníkov prechádzky bude o 15.30 h na zastávke Kubrá – námestie.

Prechádzky mestom pripravuje Kultúrno-informačné centrum Trenčín.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM