Rôzne Video

Koronavírus: Hygienička o opatreniach a situácii v Trenčianskom kraji

Po zasadnutí rozšíreného krízového štábu nášho kraja prezradila regionálna hygienička viac o situácii.

Video: TASR videoservis / Zdroj: Dnes24.sk

V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) urobili doteraz 46 testov na ochorenie COVID-19. Jeden bol pozitívny (žena z Veľkých Uheriec je od štvrtka 12. 3. hospitalizovaná vo Fakultnej nemocnici Trenčín), na výsledky šiestich testov sa čaká, ostatné boli negatívne. Po zasadnutí rozšíreného krízového štábu TSK o tom v piatok informoval predseda TSK Jaroslav Baška.

Zachytená včas

Podľa trenčianskej regionálnej hygieničky Ľudmily Bučkovej pozitívne testovaná žena pracovala v Taliansku, nemala žiadny kontakt s obyvateľom SR.

„Pacientka bola zachytená včas, ani v domácnosti neprišla s nikým do styku. Ochorenie prebiehalo v začiatkoch mierne, preto zvládla cestu z Talianska sama. Obyvatelia obce (Veľké Uherce v okrese Partizánske – pozn.) sa nemusia báť akéhokoľvek ohrozenia z jej strany,“ zdôraznila Bučková s tým, že v nemocnici sú aj pacienti, ktorých výsledky testov nie sú ešte známe.

Treba dodržiavať

Hygienička zároveň vyzvala ľudí, ktorí sa vrátili, prípadne sa vracajú zo zahraničia, najmä z Talianska, aby striktne dodržiavali karanténu, nechodili po obchodoch a reštauráciách, ale zostali doma a izolovali sa aj od svojich rodinných príslušníkov. Uzavreté sú všetky bary a zábavné podniky, otvorené zostanú iba zariadenia spoločného stravovania.

„Ide o zariadenia, kde sa pripravuje strava. Ostatné zariadenia, kde sa podávajú len nápoje, alebo cukrárne či predajne pochutín, tie zostávajú zatvorené. Zákaz platí aj pre pohostinstvá na dedinách,“ doplnila Bučková.

Kúpele a hranice

V TSK sú štyri kúpele, zdravotná starostlivosť v nich je zatiaľ neobmedzená. Kúpeľná liečba nebude poskytovaná pre vonkajších klientov – samoplatcov a zahraničných kúpeľných hostí. Zariadenia, ktoré poskytovali stravovacie služby seniorom, by mali riešiť stravu formou donášky.

Od piatka je úplne uzavretý hraničný priechod s Českou republikou v Červenom Kameni. Ostatné hraničné priechody s Českom republikou v Trenčianskom kraji (Lysá pod Makytou, Drietoma, Horné Srnie, Vrbovce, Moravské Lieskové) sú od piatka od 7.00 h uzatvorené, slúžiť budú len na príchod občanov SR domov, nie je možné cestovať do Českej republiky.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM