Marek Vatraľ Rôzne

Krásny čin bratov z Trenčianskej Teplej: David a Damián s nomináciou na Detský čin roka

Súrodenecká dvojica žiakov z okresu Trenčín pravidelne pomáha bývalému kolotočiarovi, ktorý kedysi vyčaroval úsmev mnohým deťom. Podporiť v ankete Detský čin roka ich môžete hlasom.

Ilustračný obrázok k článku Krásny čin bratov z Trenčianskej Teplej: David a Damián s nomináciou na Detský čin roka
Zdroj: TASR

Detský čin roka je tak ojedinelý školský projekt zameraný́ predovšetkým na netradičnú formu vzdelávania v oblasti etickej výchovy. Detské príbehy sú zároveň výnimočnou výpoveďou o svete detí i spoločnosti.

Počas leta výberová komisia vybrala 35 nominovaných skutkov siedmich kategóriách. Online Anketa pre verejnosť v spolupráci s darcovským portálom ĽudiaĽuďom.sk.

Zástupcov medzi detskými hrdinami máme aj v našom regióne. Na Detský čin roka bol nominovaný príbeh mladých bratov Dávida a Damiána, žiakov Základnej školy Trenčianska Teplá, ktorí boli v školskom roku 2017/2018 žiakmi štvrtej a šiestej triedy. List opisujúci záslužné skutky súrodeneckej dvojice poslala pedagogička Janka Mikolášková.

Skutok, ktorý sa rozhodla opísať nie je podľa učiteľky jednorázový, práve naopak, deje sa pravidelne. Ako sama ďalej priznala, dozvedela sa o ňom náhodne na hodine náboženstva, keď sa spolu s deťmi rozprávali o tom, ako by mohli niekomu pomôcť a vzbudiť v ňom novú nádej.

Chalani to vôbec neberú ako povinnosť

„Vtedy sa prihlásil Davidko a podelil sa so svojou skúsenosťou. Neďaleko nich žije ujo Jožko. Je to starší pán, ktorý nemá vlastný dom, a preto býva v maringotke. Kedysi sa živil ako kolotočiar a robil radosť deťom i dospelým. Teraz je sám, len so svojím psíkom. Dávid a jeho brat Damián mu s pomocou rodičov pomáhajú už dlhší čas, a to tak, že mamina z toho čo navarí, pošle aj ujovi Jožkovi. Chlapci mu jedlo s radosťou nosia a robia tak aj za daždivého počasia. Túto zimu mu pomohli tiež. Ujovi sa pokazil elektrický ohrievač, a tak mu priniesli ich vlastný, aby si mohol maringotku vyhriať a nebolo mu zima,“ opísala vzorné a príkladné konanie svojich žiakov učiteľka Janka.

Ako sama ďalej doplnila, skutky súrodencov si váži aj preto, lebo to vôbec nepovažujú za povinnosť, práve naopak, k prirodzenej pomoci svojmu susedovi pristupujú ako k niečomu, čo je samozrejmé.

Podporte čin bratov Dávida a Damiána

Pomôcť rozhodnúť o víťazovi ankety Detský čin roka 2018 môžete aj vy, a to prostredníctvom online hlasovania. Víťazom ankety sa stane ten malý-veľký hrdina či hrdinovia, ktorých príbeh získa najväčšiu podporu hlasujúcich.

Podporte obdivuhodný čin bratov Dávida a Damiána Struhára. Hlasom môžete prispieť TU.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM