Marek Vatraľ Iné športy Šport

Macher na kanoe: Trenčiansky študent Dominik mieri na majstrovstvá sveta!

K rýchlostnej kanoistike ho priviedli spolužiaci, ktorých po pár týždňoch prestala baviť. Študent Dominik Olexík zo Strednej odbornej školy stavebnej Emila Belluša v Trenčíne to dotiahol až na majstrovstvá sveta.

Ilustračný obrázok k článku Macher na kanoe: Trenčiansky študent Dominik mieri na majstrovstvá sveta!
Zdroj: Trenčiansky samosprávny kraj

Dominik Olexík, žiak Strednej odbornej školy stavebnej Emila Belluša v Trenčíne, bude na Majstrovstvách sveta juniorov v rýchlostnej kanoistike zastupovať Trenčiansky samosprávny kraj (TSK). Informoval o tom Matej Plánek z TSK.

V poslednom júnovom týždni už trenčiansky kraj reprezentoval na Majstrovstvách Európy juniorov v rýchlostnej kanoistike, kde súťažil v kategórii C1 juniori na 200 m. Podujatie sa konalo v talianskom meste Auronzo neďaleko rakúskych hraníc.

Po úspešnom rozjazde a víťazstve v semifinále sa prebojoval až do A – finále, v ktorom obsadil celkové 9. miesto. Umiestnením v najlepšej desiatke si tak zabezpečil účasť na Majstrovstvách sveta juniorov v rýchlostnej kanoistike, ktoré sa koncom júla uskutočnia v bulharskom Plovdive.

K rýchlostnej kanoistike ho priviedli priatelia a na Majstovstvách sveta juniorov chce podať maximálny výkon. V súčasnosti sa nachádza na reprezentačnom sústredení v Bratislave, kde sa pripravuje na svetové majstrovstvá. Aj počas náročnej prípravy si však našiel chvíľku času, aby nám priblížil svoje začiatky v rýchlostnej kanoistike, tréningový plán či plány do budúcnosti. Prečítajte si zaujímavý rozhovor, ktorý Dominik Olexík poskytol TSK.

Ako dlho sa už venuješ rýchlostnej kanoistike?

Rýchlostnej kanoistike sa venujem 5 rokov.

Kto ťa priviedol práve k tomuto športu?

K rýchlostnej kanoistike ma priviedli spolužiaci zo základnej školy, ktorým sa počas leta 2013 nechcelo chodiť samým na tréningy. V teplom počasí ma šport spojený s vodou oslovil. Vstúpil som do klubu TTS Trenčín pod vedenie trénerov Váňu, Vobořila a Barényiho. Paradoxom bolo, že spolužiaci to po pár týždňoch vzdali a ja som pokračoval ďalej.

Koľko krát do týždňa a ako trénuješ? Ako prebieha tvoj tréningový deň?

Po skončení predchádzajúcej sezóny som z TTS Trenčín prešiel k VŠC Dukla a celá moja príprava je pod vedením trénera Ostrčila. Trénujeme 6-krát v týždni 2-krát denne, v nedeľu máme voľno. Harmonogram tréningov pripravuje tréner a sú zamerané na vytrvalostné a pretekárske obdobia. Okrem toho viackrát do roka absolvujeme výcvikové tábory. V zime na Králikoch trénujem prevažne na bežkách, na jar a v lete prebiehajú tréningy na vode v Chorvátsku.

Podporuje ťa v rýchlostnej kanoistike aj tvoja stredná škola?

Škola mi vychádza maximálne v ústrety, za čo som všetkým veľmi vďačný. Počas dvoch rokov štúdia ma doposiaľ ochotne uvoľnili na výcvikové tábory, ktoré sa prelínali s vyučovaním a prázdninami. Samozrejme, dôležité je mať dobré známky, bez toho to nejde. Avšak kde je vôľa tam je cesta, spolu s trénerom a ochotnou pani riaditeľkou sme našli vhodné riešenie, ako urobiť kompromis medzi tréningami a školou.

Čo je tvojou najväčšou motiváciou?

Nevzdávať sa pri neúspechu, ale ísť ďalej a neustále sa zlepšovať, aby som si mohol povedať po tréningu a pretekoch, že som zo seba vydal naozaj maximum.

Aké sú tvoje najväčšie doterajšie úspechy?

V roku 2017 som získal 6. miesto na Olympijských nádejach v Račiciach. Tento rok to bolo 2. a 3. miesto na Medzinárodnej regate juniorov v Piešťanoch, a teraz 9. miesto na ME juniorov v Auronze.

S akým cieľom pocestuješ na MS?

Odovzdať maximum. Ak by sa podarilo finále, bolo by to skvelé.

Čo by si chcel v budúcnosti dosiahnuť v rýchlostnej kanoistike?

Dávať si dlhodobé ciele v rýchlostnej kanoistike by bolo prirýchle. S trénerom ideme krok po kroku. Najskôr zimná príprava,  potom prvé preteky, kedy sa ukáže, na čo v danom roku mám a ako sú na tom moji súperi. Raz by som chcel priniesť medailu pre Slovensko z ME alebo MS. Ako každý športovec, mám aj ja sen o účasti na olympijských hrách. V našej kategórii sú však už len dve disciplíny, takže aj samotná kvalifikácia na olympiáde je veľkým úspechom.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM