Marek Vatraľ Rôzne

Morový stĺp už v plnej kráse: Pozrite FOTO, ako prebiehala rekonštrukcia

Posledná rekonštrukcia morového stĺpa bola uskutočnená ešte v rokoch 1977 – 1978. Čo všetko sa obnovilo?

Ilustračný obrázok k článku Morový stĺp už v plnej kráse: Pozrite FOTO, ako prebiehala rekonštrukcia
14
Galéria
Foto: Marek Vatraľ

Vo štvrtok ukončil reštaurátor Martin Mikuláš práce na rekonštrukcii pamiatky pripomínajúcej obete morovej epidémie. Informuje o tom oficiálna web stránka mesta Trenčín.

V roku 2017 získal Trenčín podľa informácií mesta dotáciu 15 tisíc eur z Ministerstva kultúry SR na prvú etapu kompletnej rekonštrukcie Morového stĺpa. Tá sa týkala jeho spodnej časti. Zvyšok do necelých 30 tisíc eur dalo mesto zo svojho rozpočtu.

Prvá etapa sa začala 22. augusta 2017, kedy bolo rozobrané pôvodné schodisko so zábradlím a balustrádou. Následne bolo odvezené do ateliéru reštaurátora Martina Mikuláša. V tom čase ešte na Mierovom námestí pretrvávala celková rekonštrukcia.

Koncom roka 2017 požiadalo mesto o dotáciu aj na druhú etapu rekonštrukcie, teda na práce na stĺpe, nápisoch a súsoší Svätej Trojice. Aj v tomto prípade išlo podľa informácií mesta o 15 tisíc eur z ministerstva kultúry a necelých 14 tisíc eur z mestského rozpočtu.

Práce na ďalšej etape sa začali 16. apríla 2018 už priamo na Mierovom námestí. Po ich skončení už priviezol reštaurátor zo svojej dielne aj zrekonštruované balustrádové zábradlie a dva schodové stupne.

Svoje nadšenie nad dokončenou pamiatkou neskrýval ani primátor mesta Richard Rybníček.

"Som rád, že nám dnes bola odovzdaná zreštaurovaná dominanta Mierového námestia, Morový stĺp Najsvätejšej trojice. Reštaurátor Martin Mikuláš pracoval skoro rok a financie poskytlo mesto Trenčín a časť zdrojov sme získali z grantu ministerstva kultúry. Stĺp, ktorý pochádza pravdepodobne z dielne viedenských kamenárskych majstrov, dal v roku 1712 postaviť gróf Mikuláš Ilešházy. Majstri v tom čase pracovali v Trenčíne na rekonštrukcii jezuitského (dnes piaristického) kostola. Posledná rekonštrukcia stĺpa, pred tou súčasnou, bola uskutočnená ešte v roku 1977–1978. Ďakujem všetkým, ktorí sa na obnove tejto pamiatky a krásy podieľali, " napísal na svojej oficiálnej facebookovej stránke.

Pozrite si, ako prebiehala rekonštrukcia morového stĺpa na fotografiách.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Foto: ilustračné

V obrazoch: Rekonštrukcia morového stĺpa v Trenčíne
14
Galéria
Foto: Marek Vatraľ
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM