Rôzne

Na cyklotrase z Trenčianskeho hradu pribudne novinka: Ponúkne nielen wifi, FOTO

Cyklotrasa z Trenčianskeho hradu do Česka ponúkne toho viac, ako iba priestor na bicyklovanie. Umožní to inteligentná lavička.

Ilustračný obrázok k článku Na cyklotrase z Trenčianskeho hradu pribudne novinka: Ponúkne nielen wifi, FOTO
4
Galéria
Zdroj: Trenčiansky samosprávny kraj

Bezdrôtové nabíjanie mobilných telefónov, wifi pripojenie na internet a dobíjanie elektronických zariadení s použitím kábla umožní inteligentná lavička na cyklotrase z Trenčianskeho hradu na hrad Brumov v Českej republike.

Ako informovala Katarína Holá z oddelenia stratégie regionálneho rozvoja a implementácie projektov na Úrade Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), osadená bude v blízkosti novovybudovaného mosta cez rieku Vlára v Nemšovej na mieste s dostatkom slnečnej energie počas celého dňa. Osadia ju po ukončení stavebných prác na cyklotrase.

„Inteligentná lavička je 100-percentne solárne poháňaná a nevyžaduje žiadne dodatočné napájanie. Vďaka využívaniu obnoviteľnej energie prispieva k ochrane životného prostredia. Cyklistom poskytuje možnosť bezdrôtového nabíjania telefónov alebo wifi pripojenie na internet. Lavička má dva USB porty, ktoré umožňujú dobíjanie elektronických zariadení priamo v teréne s použitím kábla. Sú v nej zároveň zabudované senzory na meranie teploty vzduchu a vlhkosti,“ priblížila Holá.

V prípade silného dažďa podľa nej vypne lavičku dažďový senzor, čím sa ušetrí získaná energia. Špeciálne vyvinutý regulátor úspor energie dokáže vyhodnotiť vstupné informácie a regulovať ponuku jednotlivých funkcií. Lavička má taktiež integrované počítadlo nabíjania zariadení a počítadlo internetových pripojení.

V rámci jedinečného medzinárodného projektu Na bicykli po stopách histórie v súčasnosti vzniká cyklotrasa, ktorá povedie z Trenčianskeho hradu cez Nemšovú až k českým hraniciam a odtiaľ na hrad Brumov. Výstavbu realizuje TSK v spolupráci s mestom Brumov-Bylnice v rámci spoločného cezhraničného projektu, ktorý je spolufinancovaný z operačného programu Interreg V-A SK-CZ.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Pozrite si, ako vyzerá inteligentná lavička.

Inteligentná lavička v Nemšovej umožní nabitie telefónu i pripojenie na internet
4
Galéria
Zdroj: Trenčiansky samosprávny kraj
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM