Rôzne Správy

Na Trenčiansky hrad prišla rodinka z Ukrajiny... A hneď padla magická hranica

Náš hrad láka stále viac, potvrdili to aj najnovšie čísla návštevnosti. Aké poradové číslo na vstupenke padlo počas posledného augustového víkendu?

Ilustračný obrázok k článku Na Trenčiansky hrad prišla rodinka z Ukrajiny... A hneď padla magická hranica
Foto: Marek Vatraľ

Trenčiansky hrad privítal svojho tohtoročného stotisíceho návštevníka. Rodina z Ukrajiny prekročila jeho brány počas posledného augustového víkendu. Magickú hranicu sa pamiatke počas tohto leta podarilo prekonať o dva dni skôr, ako tomu bolo v uplynulom roku, informoval Ľubomír Bobák z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu Trenčianskeho samosprávneho kra­ja.

„Návštevnosť pamiatky každoročne narastá. Tohtoročné štatistiky sú viac ako prívetivé. Len za prvých šesť mesiacov tohto roka si na hrad Matúša Čáka našlo cestu približne 57 000 turistov a už na konci augusta prekročil brány hradu návštevník s poradovým číslom 100 000," uviedol Bobák. Len za obdobie letných prázdnin si tak Trenčiansky hrad podľa neho prišlo pozrieť asi 43 000 ľudí.

„Veľmi nás teší, že i napriek sťaženým podmienkam, ktoré pretrvávali od začiatku roka na námestí a posledný mesiac na hrade, si k nám turisti našli cestu," uviedol Peter Martinisko, riaditeľ Trenčianskeho múzea, ktoré je správcom hradu.

Číslo 100 000 mala na vstupenke na hrad rodina z Ukrajiny, ktorá prišla navštíviť krajské mesto Trenčín počas ich sviatku. Minulý rok bol stotisícim návštevníkom Slovák, v roku 2016 zas občan Českej republiky.

„Hoci u nás momentálne prebiehajú stavebné úpravy a rekonštrukcia administratívnej budovy, návštevníci sa obávať nemusia. Trenčiansky hrad je prístupný v nezmenenom prevádzkovom režime," dodal Martinisko.

Okrem prác na tzv. skleníku, ktorý by už koncom roka mal návštevníkov hradu privítať ako vynovený a reprezentatívny priestor, prejde zmenou aj južná časť hradieb. Vybudovanie nového vstupu so samostatnou pokladňou tak uľahčí prístup na Trenčiansky hrad tým, ktorí sa rozhodnú pre návštevu od Čerešňového sadu z lesoparku Brezina, pripomenul Bobák.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM