Webnoviny - Rôzne

Nedajte sa zneistiť, sčítajte sa, vyzýva Štatistický úrad

Občania nedajte sa zneistiť a sčítajte sa - elektronicky alebo listinne, vyzýva na to Štatistický úrad SR "vzhľadom na neprimerane zdramatizovanú situáciu okolo Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2011".

Ako sa ďalej uvádza vo vyhlásení, o ktorom agentúru SITA informovala tlačová tajomníčka Štatistického úradu SR Eva Kelemenová, „štatistický úrad vždy chránil individuálne údaje občanov a nikdy ich neposkytol žiadnej tretej strane. Môže preto opätovne verejne vyhlásiť, že rovnako bude postupovať aj pri Sčítaní obyvateľov, domov a bytov 2011“.

Štatistický úrad zároveň vyzýva všetkých sčítacích komisárov na území Slovenska, aby maximálnym úsilím dosiahli sčítanie všetkých obyvateľov v ich sčítacom obvode. Žiada tiež samosprávy miest a obcí, aby podľa zákona o sčítaní poskytli sčítacím komisárom a občanom všestrannú pomoc.

Sčítanie obyvateľov, domov a bytov bude stáť približne 30,6 milióna eur, na jedného obyvateľa vychádza 5,64 eura. Prvé výsledky Štatistický úrad SR zverejní na jeseň 2011, ďalšie bude pridávať postupne. Komplexné výsledky budú známe najneskôr v marci 2014. Sčítanie má tento rok podobné pravidlá vo všetkých krajinách Európskej únie, od čoho si Brusel sľubuje ľahšie porovnávanie výsledkov jednotlivých krajín. Informácie o sčítaní a elektronické formuláre možno nájsť na webstránke – http://www.scitanie2011.sk.

Radičová vyzýva na spoluprácu pri sčítaní

Premiérka Iveta Radičová vyzýva štátne organizácie a samosprávy, aby so Štatistickým úradom SR plne spolupracovali. O Sčítaní obyvateľov, domov a bytov a aj o medializovaných pochybnostiach o jeho priebehu diskutovala predsedníčka vlády s Ľudmilou Benkovičovou, predsedníčkou Štatistického úradu SR, ktorý ho vykonáva.

Na stretnutí sa do sčítania zapojila premiérka Radičová osobne, vyplnila sčítacie hárky s prideleným kódom, tzv. identifikátorom, agentúru SITA o tom informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. Ako sa ďalej uvádza v stanovisku z Úradu vlády SR,

„Sčítanie obyvateľov, domov a bytov v roku 2011 je dôležité nielen z pohľadu získania detailného obrazu o stave spoločnosti, ale aj z pohľadu našich európskych záväzkov“. Úrad vlády pripomína, že sčítanie prebieha vo všetkých európskych krajinách a v každej z nich je pre úspech sčítania potrebné do istej miery narábať aj s osobnými údajmi.

„Kým na Slovensku je každému občanovi pridelený kód na jedno použitie (tzv. identifikátor), v iných krajinách obsahujú sčítacie hárky priamo meno a priezvisko či dokonca rodné číslo občana.“ Bezpečné nakladanie s údajmi občanov je základnou podmienkou sčítania. Preto predsedníčka vlády Iveta Radičová vyzvala predsedníčku Štatistického úradu SR Ľudmilu Benkovičovú, aby štatistický úrad dôsledne chránil údaje občanov, a predišiel tak akýmkoľvek podozreniam.

„Za hladkú prípravu a priebeh, a najmä bezpečný zber údajov o obyvateľoch, domoch a bytoch, zodpovedá od začiatku Štatistický úrad SR. Predsedníčka vlády SR preto vyzýva štátne organizácie a samosprávy, aby so ŠÚ SR plne spolupracovali,“ dodáva sa v stanovisku.

VISKUPIČ: Úrady sčítanie nezvládli, ale ľudia by sa mali dať sčítať

Pri sčítaní postupoval nekompetentne Štatistický úrad SR (ŠÚ SR) aj Úrad na ochranu osobných údajov, napriek tomu by sa však občania mali nechať sčítať ako v každej civilizovanej krajine, povedal poslanec Národnej rady SR Jozef Viskupič (klub SaS). „Nemusia sa báť, že výstupy z toho nebudú anonymné a myslím, že je to nastavené tak, je to miliardový projekt, aby neboli ohrozené ich práva,“ povedal dnes po stretnutí klubu SaS so šéfmi oboch inštitúcií.

Poslanec si tiež myslí, že kompetentní by mali voči obom inštitúciám vyvodiť zodpovednosť. „Nechám na posúdenie kompetentných, kto má maslo na hlave, nechcem teraz určovať, kto ho má väčšie. V procese od februára 2008 sa mohol jeden aj druhý úrad k tomu postaviť kompetentnejšie,“ uviedol pred novinármi.

Šéf Úradu na ochranu osobných údajov Gyula Veszelei povedal, že keď jeho úrad zverejnil svoje výhrady k anonymite sčítania, volala mu šéfka ŠÚ SR Ľudmila Benkovičová, pričom cez telefón padali nadávky a vyhrážky. „Môžem to tak povedať,“ odvetil na otázku, či mu vynadala. Veszelei odmieta, že by úrad mal niesť zodpovednosť za nezvládnutie sčítania. Napriek pochybnostiam o anonymite si Veszelei chce splniť svoju povinnosť sčítať sa. „Či to bude s odporom je druhoradá vec,“ poznamenal.

Benkovičová novinárom povedala, že na vyvodenie zodpovednosti za priebeh sčítania je pripravená. „Existuje zákon o štátnej štatistike, kde je napísané, z akých dôvodov možno predsedu ŠÚ SR odvolať. Ak naplním niektoré tie dôvody, tak môžu ma odvolávať. Odvolať ma musí prezident,“ vysvetlila. Sčítanie podľa nej prebieha ďalej v zmysle zákona.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM