Kultúra Rôzne Správy

Netradičná prechádzka po Trenčíne na bicykloch: Ešte zaujímavejšia je trasa

Podujatie, cieľom ktorého je na bicykloch spoznávať známe, ale aj menej známe umelecké diela v našom meste bude súčasťou Noci múzeí a galérií.

Ilustračný obrázok k článku Netradičná prechádzka po Trenčíne na bicykloch: Ešte zaujímavejšia je trasa
Zdroj: TASR

Sobotňajšia (18. 5.) prechádzka mestom Trenčín so sprievodcom bude netradične na bicykloch. Jej účastníci spoznajú sochárske a výtvarné umelecké diela vo verejných priestoroch.

Ako informovala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová, cyklistov povedie tím mladých ľudí, ktorí vytvorili projekt Hlava*****. „Zákon známy ako Hlava 5 vstúpil do platnosti v roku 1966. Jeho podstatou bolo vyčleniť časť rozpočtu verejných stavieb na výtvarné umelecké diela vo vnútri alebo v okolí stavby. Takto vzniklo množstvo diel aj v Trenčíne. Niektoré z nich máme pred očami každý deň, niektoré sú pred naším zrakom ukryté, niektoré sú navždy stratené. Upozorniť verejnosť na prítomnosť týchto diel, postupne ich všetky zmapovať, ale tiež ich aj kriticky hodnotiť a nájsť spôsob, ako s nimi ďalej pracovať, chce práve projekt Hlava*****,“ uviedla Ságová.

Ako dodala, v novembri 2018 autori projekt prezentovali na výstave v Kultúrno-informačnom centre na Mierovom námestí. „Trasa prehliadky bude viesť aj po cestách. Je potrebné rešpektovať pravidlá cestnej premávky najmä s ohľadom na svoje bezpečie a bezpečie ostatných cyklistov. Podujatie je súčasťou podujatia Noc múzeí a galérií. Koná sa s podporou mesta Trenčín a spoločnosťou MMCité 2. Účasť je bezplatná,“ doplnila hovorkyňa s tým, že prehliadka sa začne o 14.00 h na Ostrove pri letnom kúpalisku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM