Lucia Lauková Rôzne

Niektoré lieky môžu vyradiť ako neefektívne: Poisťovne by ich nemuseli preplácať

Vládni analytici odporučili prehodnotiť nákladovú efektívnosť 147 liekov. Na zozname liekov sa nachádza okrem iných viacero moderných liekov na liečbu rakoviny, psoriázy či Crohnovej choroby.

Ilustračný obrázok k článku Niektoré lieky môžu vyradiť ako neefektívne: Poisťovne by ich nemuseli preplácať
Zdroj: TASR

Viacero liekov, ktoré sú preplácané zo zdravotného poistenia, nie je podľa vládnych analytikov z pohľadu využívania verejných zdrojov efektívnych. Vlani preto odporučili prehodnotiť nákladovú efektívnosť 147 liekov, za ktoré zdravotné poisťovne v roku 2015 zaplatili viac ako štvrť miliardy eur. Niektoré lieky by sa tak mohli vyradiť z kategorizačného zoznamu a zdravotné poisťovne by ich viac nemuseli preplácať, pripustilo ministerstvo zdravotníctva.

Nie sú adekvátne náhrady

Ministerstvo dotknuté lieky posudzovalo, zistilo však, že mnohé z nich nemajú adekvátne náhrady pre pacientov. „Ich úplné vyradenie by znamenalo pre pacientov ohrozenie zdravia, v niektorých prípadoch až ohrozenie na živote. Ministerstvo zdravotníctva momentálne posudzuje a pracuje na ďalších možnostiach, ako uplatniť pri spomínaných liekoch úsporné opatrenia bez toho, aby to akokoľvek ohrozilo zdravie pacienta,“ uviedla jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Platili staré pravidlá

Na zozname liekov sa nachádza okrem iných viacero moderných liekov na liečbu rakoviny, psoriázy či Crohnovej choroby. Ich preplácanie z verejného zdravotného poistenia sa schválilo ešte pred liekovou reformou z roku 2011. Nemuseli tak splniť podmienku nákladovej efektívnosti tzv. QALY. Parameter má pomôcť nakúpiť za čo najmenej peňazí čo najviac zdravia. Zohľadňuje pridanú hodnotu lieku a peniaze, ktoré treba navyše na liečbu ním vynaložiť.

„Lieky kategorizované podľa starých pravidiel alebo odvolávajúce sa na rovnakú referenčnú skupinu týmto testom nemuseli prejsť. Prítomnosť nákladovo neefektívneho lieku v kategorizácii umožňuje vstup ďalších nákladovo neefektívnych liekov s rovnakou indikáciou. Cena inovatívnych liekov tak nie je znižovaná príchodom generík a biologicky podobných látok,“ konštatuje sa v správe z revízie výdavkov v zdravotníctve.

Negatívny dopad na pacientov

Na zozname neefektívnych liekov sa napríklad ocitli viaceré lieky od spoločnosti Novartis, ktoré sa používajú pri liečbe rakoviny prsníka či obličiek. Firma potvrdila, že s ministerstvom o téme komunikovala. „Pri mnohých liekoch, ktorých sa týka revízia, ani do dnešného dňa neexistuje na slovenskom trhu žiadna adekvátna alternatíva liečby. Ak by teda prišlo k ich vyradeniu z kategorizácie alebo len obmedzeniu indikácií, určite by to malo negatívny dopad na pacientov,“ povedal Michal Tuma z Novartis Slovakia.

Poisťovňa návrh stiahla

Na zozname je aj jej liek Lucentis, ktorým sa lieči diabetický makulárny edém. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) navrhla v jeho prípade a pri niekoľkých ďalších liekoch nedávno zmenu podmienok, za ktorých sa predpisuje a prepláca z poistenia. Zdôvodňovala to tým, že reálne výdavky na liečbu nezodpovedajú farmakoekonomickým prepočtom, ktoré deklarovali výrobcovia pri žiadosti o úhrady z poistenia. Po vlne kritiky aj zo strany premiéra Roberta Fica (Smer-SD) návrh z kategorizácie stiahla.

Týka sa aj onkoliekov

Prehodnocovanie sa týka aj viacerých moderných onkoliekov od spoločnosti Roche. Ide o tie, ktoré sa využívajú pri liečbe lymfómu, rakoviny prsníka či pľúc. „Sme presvedčení, že pacient je v stredobode záujmu ministerstva zdravotníctva, a teda pri rozhodovaní sa bude v plnej miere zvažovať výrazné riziko zhoršenia zdravotného stavu a kvality života pacientov, ku ktorému môže dôjsť pri zmene liečby alebo nedostupnosti liečby. Veríme, že zvlášť citlivo sa bude postupovať v prípade pacientov s ochorením na rakovinu,“ reagovala spoločnosť Roche Slovensko v stanovisku. Pripomína, že napríklad dotknutý Herceptin je v súčasnosti „zlatým štandardom“ liečby niektorých včasne diagnostikovaných karcinómov prsníka.

Nákladová efektívnosť

Problémy s nákladovou efektívnosťou sa netýkajú len tých liekov, ktoré sa na trh dostali pred rokom 2011. Ako vlani upozornili TASR a denník Sme, pri kategorizácii liekov, v rámci ktorej sa rozhoduje o ich preplácaní zo zdravotného poistenia, sa za minulej vlády objavili pochybnosti. Viaceré nemali v poriadku farmakoekonomické rozbory. V tých sa prepočítava ekonomická výhodnosť liečby aj jej dosah na financie. Nezrovnalosti sa objavili aj v prípade lieku na hepatitídu C, ktorý je na trhu od roku 2015. Aj podmienky jeho predpisovania VšZP nedávno navrhla a po kritike stiahla. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) potvrdil, že nariadil kontrolu procesu vstupu lieku na trh.

Pripravujú nové podmienky

Ministerstvo zdravotníctva v súčasnosti pripravuje legislatívnu úpravu podmienok vstupu liekov do systému úhrad z verejného zdravotného poistenia. Posudzuje aj spomínanú podmienku výšky stropu efektívnej nákladovosti (QALY). „Prioritou je pre nás pacient a kvalita, ako aj dostupnosť jeho liečby, pri akomkoľvek konaní sa snažíme o maximálnu efektivitu a transparentnosť využitia verejných zdrojov,“ deklaruje na margo pripravovaných zmien ministerstvo zdravotníctva.

Novartis poukazuje na to, že lepšej dostupnosti inovatívnej liečby pre slovenských pacientov by napríklad pomohlo vytvorenie legislatívnych podmienok na to, aby sa mohli uzatvárať dohody známe ako Managed Entry Agreements. „Vo svete sa pomaly stávajú štandardom a prinášajú mnohé benefity, či už ide o úspory verejných financií, zlepšenie zberu dát a informácií o liečbe no najmä zlepšenie starostlivosti o pacientov,“ doplnil Tuma. Možnosť tiež vidí vo vstupe generických či biologicky podobných liekov na trh čo najskôr po skončení licencie originálneho lieku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM