Kultúra

Mladí považskobystrickí hudobníci sa ukázali pred svetom: V konkurencii obstáli

Žiakov považskobystrickej základnej umeleckej školy spojil online koncert s rovesníkmi zo Švajčiarka a Nemecka.

Ilustračný obrázok k článku Mladí považskobystrickí hudobníci sa ukázali pred svetom: V konkurencii obstáli
Zdroj: TASR/AP

Žiakov zo Základnej umeleckej školy (ZUŠ) v Považskej Bystrici spojil celosvetový projekt Legato prostredníctvom internetu so žiakmi švajčiarskej hudobnej školy Kloten Bassersdorf Lufingen a nemeckej hudobnej školy Schozachtal. Výsledkom ich spolupráce bol medzinárodný online koncert, počas ktorého žiaci predstavili hudobné školy aj ich domovské mestá.

Reprezentanti

„Sme veľmi radi, že sme sa mohli aspoň takýmto spôsobom zúčastniť na akcii v rámci umeleckého vzdelávania mladých ľudí. Iniciátormi boli naši kolegovia pôsobiaci v zahraničí. Oslovili nás s návrhom spolupráce, za čo im patrí naše poďakovanie. Tešili sme sa zo spoločných hudobných zážitkov, nateraz aspoň v online priestore. Verím, že neštandardné vystúpenia žiakov čoskoro vystrieda spoločné stretnutie s umelcami v koncertných sálach," zhodnotil medzinárodný online koncert riaditeľ považskobystrickej ZUŠ Peter Štrauch.

ZUŠ v Považskej Bystrici na koncerte reprezentovali hrou na saxofóne 12-ročný Mirko Poliček, hrou na keyboard 13-ročná Katarína Mikulová, hrou na akordeóne 10-ročný Matej Kysel a hrou na klavíri 13-ročná Sára Vavríková. Do projektu ich vybrali pedagógovia Peter Štrauch, Ivan Hudec a Katarína Hudecová.

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Úspechy

V medzinárodnej konkurencii obstáli podľa riaditeľa ZUŠ aj akordeonisti z tried Aleny Stoklasovej a Ivana Hudeca. Na súťaži Czech Accordion online competition 2021 získali strieborné pásmo Matej Belej, Matej Kysel, Zuzana Košútová, Adam Zálešák, bronzové Jonáš Lacina a Alex Bazala. Na súťaži Golden Keys 2021 získal zlatý diplom Matej Kysel a strieborný diplom Adam Zálešák.

„V končiacom sa školskom roku naši žiaci nestratili chuť a odhodlanie zlepšovať svoje muzikantské umenie. Napriek obmedzeniam v súvislosti s ochorením COVID-19 sa pedagógom darilo komunikovať s nimi nielen osobne, ale aj online prostredníctvom internetu. Dôkazom o úspešnosti nášho snaženia je aj medzinárodný online koncert s partnermi zo Švajčiarska a Nemecka," dodal riaditeľ považskobystric­kej ZUŠ.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Správy z Trenčianskeho kraja

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM