Filip Chudý Rôzne

Na Veľkom Maníne sa plánuje rozhľadňa: Kedy by mohla stáť? VIZUALIZÁCIE

Na Veľkom Maníne, ktorý sa týči nad Považskou Bystricou, sa obnovila myšlienka rozhľadne. Takto by mohla vyzerať.

Ilustračný obrázok k článku Na Veľkom Maníne sa plánuje rozhľadňa: Kedy by mohla stáť? VIZUALIZÁCIE
9
Galéria
Zdroj: Marek Turošík

Ako uviedol predseda Jaskyniarskeho klubu Strážovské vrchy Bohuslav Kortman, už v roku 1930 bol položený základný kameň rozhľadne na Veľkom Maníne, ale nepostavili ju. Podľa vlastných slov pred niekoľkými rokmi túto zaujímavosť spomenul na novoročnom výstupe na Veľký Manín, pričom v nasledujúcich rokoch sa o tom začalo hovoriť stále viac. „Konkrétnejšie kontúry to dostalo predminulý rok, keď sme o tom začali hovoriť aj na mestskom úrade,“ povedal iniciátor myšlienky rozhľadne.

„Chceli postaviť rozhľadu niekde na kalvárii, ale presvedčili sme ich, že by to bolo rozumnejšie na Veľkom Maníne. Následne sa začali robiť prvé prieskumy na vybranom mieste. Do toho sa prihlásil miestny architekt Marek Turošík a spolu so svojím profesorom Petrom Pásztorom vypracovali štúdiu,“ ozrejmil Kortman.

Ako ďalej uviedol, následne sa po pripomienkach návrh upravil. „Napríklad výška sa znížila z 30 na 24 m. Konštrukcia sa zmenila na kovovú s drevenými prvkami, predtým sa počítalo s drevenou konštrukciou s kovovými prvkami. Túto štúdiu som prezentoval aj na valnom zhromaždení vlastníkov pozemkov, kde sa to odobrilo. A myslím, že v týchto dňoch sa mala podpísať zmluva o prenájme,“ doplnil jeden z hlavných iniciátorom myšlienky rozhľadne.

Podľa jeho slov informoval o chystanom pláne aj ochranárov, pričom nepredpokladá problém, keďže daný priestor leží len v druhom stupni ochrany. Zároveň však pripomína, že ochranári môžu mať k tomu pripomienky, potrebné budú aj geologické prieskumy, zmena územného plánu je tiež podmienkou.

Materiál na stavbu by sa musel voziť zrejme vrtuľníkmi, pričom už majú aj cenový odhad a zriadený účet, len treba ešte na kopu povolení. „Je to však v takom štádiu, že v roku 2020 by mali prebehnúť všetky administratívne veci a niekedy v roku 2021 by sa to mohlo uskutočniť a rozhľadňa by mohla stáť,“ dodal Kortman.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Pozrite si navrhovanú podobu rozhľadne s jej umiestnením v blízkosti hlavného vrcholu Veľkého Manína neďaleko vrcholovej pyramídy.

VIZUALIZÁCIE plánovanej rozhľadne na Veľkom Maníne
9
Galéria
Zdroj: Marek Turošík
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM