Filip Chudý Rôzne

Nedostatočná zimná údržba v Považskej? Ľudia s úrazom žiadajú kompenzáciu

Január priniesol poriadnu snehovú nádielku, s ktorou sa muselo bojovať aj u nás. Mestský úrad v Považskej Bystrici eviduje sťažnosti. Čítajte viac.

Ilustračný obrázok k článku Nedostatočná zimná údržba v Považskej? Ľudia s úrazom žiadajú kompenzáciu
Zdroj: TASR

Minulý rok parlament schválil novelu cestného zákona. Po novom tak podľa § 9 zákona o pozemných komunikáciách platí, že závady v schodnosti miestnych komunikácií určených pre chodcov alebo v schodnosti chodníkov sú bez prieťahov povinní odstraňovať správcovia miestnych komunikácií. A tí tiež zodpovedajú za škody, ktorých príčinou boli závady v schodnosti chodníkov okrem prípadu, že preukážu, že nebolo v medziach možnosti tieto závady odstrániť ani na ne predpísaným spôsobom upozorniť.

Toto je teda prvá zima, kedy sa mestá a obce musia s touto novelou zákona vysporiadať. „Čo sa týka chodníkov, ktoré mestu do údržby pribudli po novele zákona, mesto udržiava len verejné chodníky, ktoré má v majetku a nie sú to účelové chodníky. Ako napríklad vchody do bytových domov. Tieto chodníky sa zároveň udržiavajú tak, aby bol zachovaný prístup ľudí, keď napríklad k bytovému domu vedú dva chodníky, udržiavaný je vzhľadom na možnosti mesta len jeden z nich,“ uviedla hovorkyňa nášho mesta Iveta Pagáč Kováčiková, ktorá priznala, že na mestský úrad prišli sťažnosti. Dokonca úrazové.

„Aj tento rok sa samozrejme ozvalo niekoľko občanov, ktorí tvrdia, že sa im stal úraz a žiadajú kompenzáciu, o oprávnenosti však nerozhoduje mesto, ale súd,“ povedala.

Ako ďalej uviedla, prípadné úrazy majú ošetrené v zmluve so spoločnosťou Megawaste, ktorá pre našu samosprávu zabezpečuje údržbu miestnych komunikácií. „Na základe nej si mesto ako objednávateľ služby môže od poskytovateľa vymáhať náhradu škody spôsobenú nedostatočnou zimnou údržbou,“ ozrejmila považskobystrická hovorkyňa.

Zároveň si objednávateľ podľa jej slov môže vymáhať od poskytovateľa náhradu škody, ktorá bola spôsobená užívateľom spevnených plôch pri úraze alebo pri inej škode, ktorých príčinou bola závada v zjazdnosti miestnych komunikácií a závada v schodnosti na priechodoch pre chodcov, chodníkoch a verejných priestranstvách spôsobená nedostatočnou zimnou údržbou.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM